ING, u slaat de nagel op de kop!

ING, u slaat de nagel op de kop!

zondag 9 oktober 2016 19:28
Spread the love

Ja hoor. Plots gebeurde het. De vierde industriële revolutie zorgt voor drastische gevolgen op de arbeidsmarkt. Een financieel groeiend bedrijf, de ING, schuift talloze goede werkkrachten aan de kant. Een vriendelijk gezicht dat jou kan helpen bij het beantwoorden van financiële vragen en het verschaffen van de nodige hulp wordt omgeruild voor een onpersoonlijke aanpak die strekt tot in de woonkamer van de cliënt. Drempelverlagend werken zou je kunnen zeggen, want je moet je huis niet meer uit om bijvoorbeeld die ene overschrijving te doen.

Fysiek geld uit je laptop halen is daarentegen (voorlopig) nog te futuristisch.

We kunnen echter wel reeds spreken van een 3D printer die in enkele dagen tijd je huis kan rechtzetten. Ook wordt de kassierster op verschillende plaatsen omgetoverd in een snelkassa en de verkoopcijfers van de onlineshops vliegen de hoogte in. Ideeën die in mijn kindertijd onder ‘science fiction’ vielen zijn ondertussen (gedeeltelijk) realiteit geworden.

Met onze tijd meegaan

‘We moeten allemaal met onze tijd meegaan.’ Een uitspraak die je zeer vaak hoorde, toen de computer de wereld veroverde. Na wat gestuntel en gevloek zijn we die pc meestal wel dankbaar. Typen gaat sneller en is efficiënter dan schrijven, het bespaart ons veel tijd en het werk kan overzichtelijker gebeuren. We hebben minder papieren nodig en onze boekhouding kunnen we bijhouden in het bijhorende software-programma. Vroeger stond er in de kelder een hoop rekken vol bestofte dozen gevuld met oude documenten. Nu hebben velen een kleine USB-stick vol onnuttige gegevens.

Bedrijven willen ook met de tijd mee blijven gaan. Digitalisering en robotisering lijken de toekomst te zijn. De productie van goederen en het verlenen van diensten kan op een goedkopere manier gebeuren omwille van de vele voordelen die de technologische snufjes hebben. Robots kunnen sneller werken, zijn 24 op 7 beschikbaar, ‘klagen en zagen’ niet, hebben geen vrije tijd of slaap nodig en zijn in steeds meer functies beter betrouwbaar qua foutloos werken dan de mens.

Ik citeer mijn eigen woorden: ‘Een winstgevend goedje zou een kapitalistische werkgever wel eens kunnen denken.’ En zo gebeurde het ook. De morele maatschappelijke verantwoordelijkheid van topmannen in de financiële sector, verdween plots, openlijk en krachtig. Technologie is immers het nieuwe Westerse goud.

ING, u slaat de nagel op de kop!

Solidariteit met de ING medewerkers

Campagne of ‘hype’ van De Ideale Wereld genaamd ING-ing verovert Vlaanderen.

Introfilmpje – Wat is ING-ing?

https://www.canvas.be/video/de-ideale-wereld/najaar-2016/woensdag-5-oktober-2016/masterclass-internet-door-jelle-de-beule

Bronnen

Samenwerken met technologie”, 20 februari 2016, Hannelore De Schuyteneer, Blogspot.”

“Masterclass internet door Jelle De Beule”, 5 oktober 2016, De Ideale Wereld, “https://www.canvas.be/video/de-ideale-wereld/najaar-2016/woensdag-5-oktober-2016/masterclass-internet-door-jelle-de-beule”.

take down
the paywall
steun ons nu!