Schauvliege verheugd over meer uitstoot.

Schauvliege verheugd over meer uitstoot.

donderdag 6 oktober 2016 21:28
Spread the love

Vandaag heeft minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Schauvliege via twitter verspreid dat de EU 15 miljoen euro uittrekt voor de promotie van rundvlees. Dit roept serieuze vraagtekens op.

Het nieuws kwam eigenlijk van EU landbouwcommissaris Phil Hogan die met de 15 miljoen euro het negatieve imago van rundvlees wil verbeteren. Dit negatieve imago is echter niet zonder reden. Uit een rapport van de VN in 2014 bleek al dat rundvlees een enorme uitstoot heeft. Tot 25 keer meer uitstoot per eenheid proteïne dan plantaardige varianten. De conclusie was dan ook duidelijk, het verminderen van de vleesconsumptie zou het klimaat ten goede komen. De invloed is zelfs zo groot dat er eerder dit jaar in Denemarken gesproken is over een belasting op rood vlees, net omdat het zo’n negatieve impact op het klimaat heeft. Dat onze minister van omgeving, natuur en landbouw dan blij is met zo’n uitgave om de consumptie te verhogen is dus opmerkelijk.

Er is echter meer. Rundvlees is ook een grote slokop als het aankomt op waterverbruik. Zo is er 4000 liter water nodig voor 200 gram rundvlees. Ter vergelijking, voor 200 gram aardappelen is slechts 34 liter nodig. Daarnaast probeert men ook al jaren mensen te sensibiliseren om minder rood vlees te eten om gezondheidsredenen. Terwijl enkele dagen gelden bleek uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid dat de Belg nog steeds te veel vlees eet vergeleken met de adviezen. Genoeg redenen dus om te besluiten dat er zeker geen extra promotie van rundvlees gewenst is.

Dat nu net onze minister Schauvliege, belast met dossiers van leefmilieu, hier zo verheugd reageert op dit nieuws omtrent de promotie van rundvlees is uiterst ongepast. Verschillende studies hebben de negatieve impact van rundvlees op ons milieu aangetoond en zelfs de VN pleit voor het minderen van de vleesconsumptie, waarvan rundvlees de meest desastreuze gevolgen heeft. Dit toont nogmaals dat de minister deze materie te weinig au sérieux neemt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!