Israël entert vredesboot naar Gaza

Het Israëlische leger heeft een boot geënterd die de blokkade van Gaza probeerde te doorbreken. De 13 opvarenden – allen vrouwen waaronder één nobelprijswinnares – werden gevangen genomen.

donderdag 6 oktober 2016 12:27
Spread the love

De Women’s Boat to Gaza vertrok vorige week uit Sicilië. Aan boord bevonden zich dertien vrouwen waaronder de Noord-Ierse Mairead Maguire die in 1976 de Nobelprijs voor de Vrede won en Fauziah Hasan, een professor gynaecologie uit Maleisië. Op het schip was er ook één Amerikaanse staatsburger, Ann Wright, een voormalige kolonel van het Amerikaanse leger.

Ze worden vastgehouden in de gevangenis van Givon en hebben geen toegang tot een advocaat.

Met hun actie probeerden de dertien vrouwen de blokkade van Gaza te doorbreken. Het Israëlische leger bewaakt die strook land met bijna 2 miljoen inwoners als een gevangenis. “Totaal illegaal”, aldus Maguire. Gaza wordt dan ook de grootste openluchtgevangenis van de wereld genoemd. 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp die Israël maar met mondjesmaat toelaat.

Door de blokkade viel de export helemaal stil. 85 procent van de viswateren is niet meer vrij toegankelijk. Volgens de VN is de blokkade in strijd met het internationaal recht en komt zij neer op collectieve bestraffing.

Toen het schip op minder dan 40 zeemijlen van Gaza kwam, werd het geënterd door het Israëlische leger. De opvarenden werden gevangen genomen. “Nog maar eens een daad van Israëlische piraterij”, reageerde één van de woordvoersters van de activisten.

In 2010 liep het helemaal fout met een gelijkaardige actie toen Israël tien passagiers vermoordde. Onder de slachtoffers waren 9 activisten met de Turkse nationaliteit wat tot spanningen leidde tussen de bondgenoten Israël en Turkije.

Op dezelfde dag dat de Women’s Boat gekaapt werd, voerde het Israëlische leger verschillende bombardementen uit op de Gazastrook. Volgens Israël waren die aanvallen een vergelding voor een raket die door een aan IS gelieerde groep had afgevuurd op het grensgebied met Israël.

take down
the paywall
steun ons nu!