Waarom lag arbeidsduurvermindering niet op tafel? ING kiest voor de aandeelhouders

De bank ING kondigde maandagmorgen een herstructerering aan en het verdict is keihard. Tegen 2021 worden 3500 voltijdse banen geschrapt. Bovenop de zogenaamde natuurlijke afvloeiingen komen er 1700 naakte ontslagen.

maandag 3 oktober 2016 09:46
Spread the love

De activiteiten van Record Bank (die al eigendom was van ING) worden volledig opgeslorpt door ING. Bij Record Bank gaan er daardoor 780 banen verloren. Record Bank telt nu nog 500 kantoren in ons land. ING heeft er 709. Daarvan zouden er maar 650 overblijven in totaal, bijna een halvering dus.

Het persbericht waarin ING de herstructurering aankondigt, zit volgestouwd met de gebruikelijke mumbo-jumbo. De ceo heeft het over een “nieuwe agile manier van werken” en “schaalvergroting”.

Maar het is vooral interessant om het huidige persbericht naast dat van twee maanden geleden te leggen. Op 4 augustus kondigde ING daarin de halfjaarlijkse resultaten van de bank aan.

° Groei van 4,4 miljard euro (+5%) in de kredietportefeuille
° Toename deposito’s met 1,1 miljard euro (+1%)
° Winst voor belastingen van 588 miljoen euro (-5%)
° Netto groei van 10.000 nieuwe actieve cliënten
° Meer dan 47.000 nieuwe ING Lion Accounts geopend
° Kostenbasis aanzienlijk beïnvloed door de toenemende bankentaksen van 202 miljoen euro, (+39%)

ING België boekte dus 588 miljoen euro winst in de eerste zes maanden van het jaar. Dat is inderdaad een daling van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar werd dan ook 1,1 miljard euro winst geboekt. “Een benadering van onze recordwinst van 2014”, aldus ING. De winst van dit jaar zit dus op koers om nauwelijks enkele procenten onder de recordwinst van 2014 te liggen.

En toch gooit de bank dus 3 op 8 werknemers op straat. Eén zin uit het persbericht over de halfjaarresultaten zal bij hen zeer bitter klinken. “Ondanks de ongunstige omstandigheden zijn we erin geslaagd bijna dezelfde prestaties neer te zetten als het vorig jaar, dankzij een strikt kostenbeheer, een duidelijke versnelling van onze strategie en de toewijding van onze medewerkers”, zei ceo Rik Vandenberghe toen.

De studiedienst van PVDA berekende zondag dat ING de voorbije tien jaar 10,9 miljard euro winst maakte in België. Daarop betaalde ING slechts 12,5 procent belastingen, waar dat volgens het officiële tarief 33,99 procent zou moeten zijn. Volgens PVDA is dat een fiscaal cadeau van 2,3 miljard euro.

Meteen na de bekendmaking van de massale ontslagen steeg het aandeel van ING op de beurs met 1 procent.

“ING shame on you!” Zo reageert de christelijke vakbond LBC-NVK. “ING wil de winst ‘optimaliseren’ omdat de aandeelhouders een onverzadigbare drang hebben om altijd maar meer dividenden te ontvangen. Deze situatie maakt de toekomst voor heel veel personeelsleden van ING erg onzeker”, zegt LBC-NVK-secretaris Herman Vanderhaegen.

“Duizenden mensen op straat, miljarden voor aandeelhouders. De tijd is NU voor maatschappelijke discussie over arbeidsduurvermindering”, reageert Caroline Copers van het ABVV op Twitter.

Het is inderdaad opvallend dat daar in het hele herstructurering geen sprake van is. ING-ceo Vandenberghe heeft de mond vol over digitalisering en wil dat de bank het voorbeeld volgt van de “Spotify’s, Netflixen of Google’s van deze wereld”. In plaats van de winst naar nieuwe recordhoogtes te stuwen, had de bank er ook voor kunnen kiezen om te experimenteren met kortere werkweken. Als je als ceo enkel aan de dividendenstromen richting aandeelhouders denkt, is dat niet meteen een optie die op tafel ligt.

“Exciting things are happening, that I can tell you more about on Monday.” Die boodschap van hun ceo kregen de werknemers van ING vrijdag nog in hun mailbox. Die boodschap was blijkbaar enkel voor de aandeelhouders bestemd.

take down
the paywall
steun ons nu!