500 senioren dansen flashmob voor ‘leefbaar pensioen en betaalbare zorg’
Video - Wereldsolidariteit

500 senioren dansen flashmob voor ‘leefbaar pensioen en betaalbare zorg’

Afgelopen zaterdag 1 oktober dansten meer dan 500 ouderen een flashmob op de beats van Waka Waka van Shakira onder massale publieke belangstelling. Als blijk van solidariteit met ouderen overal ter wereld. Met hun lijndans deden ze een oproep voor een “leefbaar pensioen en betaalbare zorg voor iedereen, wereldwijd”. Een hoogtepunt van de campagne van de ouderenorganisatie OKRA trefpunt 55+ en de ngo Wereldsolidariteit. Op de Internationale Dag van de Ouderen werd ook hun partnerschap met een ouderenwerking in Bangladesh in de verf gezet.

maandag 3 oktober 2016 11:56
Spread the love

Ze kwamen afgezakt uit alle Vlaamse provincies en Brussel: de 500 hippe dansers van OKRA en honderden sympathisanten. Samen met een tienjarig jongetje vroegen ze aandacht voor het thema van vergrijzing overal ter wereld. De monumentale hal van het station stond helemaal vol en de pers was massaal aanwezig.

Vergrijzing neemt toe

In 2050 zijn er wereldwijd  twee miljard zestig-plussers. Dat is 1/5de van de wereldbevolking! Eigenlijk is dat goed nieuws. De keerzijde van dit verhaal is dat de situatie van ouderen in heel wat landen op zijn minst zorgwekkend is. In België kampen heel wat ouderen met armoede, leven ze in eenzaamheid of is de zorg die ze nodig hebben niet betaalbaar. In heel wat andere landen is het nog veel schrijnender.

Het aantal oudere bedelaars in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, neemt spectaculair toe. In Burundi leven in de dorpen alleen nog ouderen en jonge kinderen. 48% van de pensioengerechtigden wereldwijd heeft geen pensioen. 46% van de ouderen kampt met ziekte of een fysieke handicap. Mieke Peeters, voorzitter van OKRA: “Weinig landen hebben een beleid dat rekening houdt met de gevolgen van de vergrijzing. We dansen vandaag om een leefbaar pensioen voor iedereen te realiseren. Om de mensenrechten ook voor ouderen te garanderen. Om de toegang en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg te waarborgen.”

Oproep

Met de flashmob en een petitie vragen OKRA en ngo Wereldsolidariteit aan de Belgische overheid om vanuit de ervaring en expertise in ons land met vergrijzing een trekkersrol te spelen. Ze hebben twee vragen voor minister van Ontwikkelingssamenwerking Decroo. Eén: ondersteun en versterk organisaties en bewegingen van ouderen, zodat zij zelf initiatieven kunnen nemen om de situatie van ouderen te verbeteren. En twee: dat België de uitdagingen rond vergrijzing mee opneemt in het ontwikkelingsbeleid. 

Bangladesh – België

Aan de andere kant van de wereld, in Bangladesh, werd de Internationale dag van Ouderen ook gevierd. Een initiatief vangezondheidsorganisatie GK of geneeskunde voor het volk. Met sportactiviteiten met ouderen, een betoging aan het nationaal monument in de hoofdstad Dhaka, een statement gericht aan de Bengaalse overheid, massale medische consultaties van ouderen op kamp enz. Andre Kiekens, directeur van Wereldsolidariteit: “Onze partnerorganisatie GK, een pionier op vlak van betaalbare gezondheidszorg voor iedereen, wil nu ook de zorg voor ouderen op de agenda zetten. Door in haar eigen werking ouderen een stem te geven. 

Geïnspireerd door een wederzijdse uitwisseling wil GK -zoals OKRA – een beweging zijn met, voor en door ouderen. De Bengaalse organisatie wil sterk de zelfstandigheid van ouderen bevorderen in de gemeenschap waar ze wonen. Omdat dit goed is voor de gezondheid en de kwaliteit van leven”. Of hoe ouderenwerkingen over de grenzen heen elkaar versterken.

Videoclip: gemaakt door Sofie Hendrickx en Karel Van Mileghem (Cinemajax)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!