Afrikaanse vluchtelingen aan een immigratiekantoor in de Mexicaanse grensstad Tijuana (Guillermo Arias/Enelcamino)

Wanhoop drijft Afrikaanse vluchtelingen tot in Mexico

Afrikaanse vluchtelingen op zoek naar een leven in veiligheid vluchten niet alleen naar Europa, ook in Amerika komen er meer en meer vluchtelingen aan. In de Mexicaanse grensstad Tijuana zijn de laatste maanden duizenden van deze Afrikaanse migranten gearriveerd. Ze hopen naar de VS te kunnen, maar de grens blijft dicht voor hen.

woensdag 28 september 2016 16:04
Spread the love

Niemand weet hoeveel het er precies zijn. Volgens het stadsbestuur van Tijuana bevinden zich 350 vliuchtelingen in opvanghuizen. Volgens burgerorganisaties kan het in totaal om 7000 vluchtelingen gaan. De toestroom begon vermoedelijk in mei 2016 en houdt nog steeds aan.

Deze vluchtelingen asiel te krijgen in de VS, maar de grens blijft voor hen gesloten. Het Nationaal Instituut voor Migratie (INM) van de Amerikaanse overheid reikt elke dag vijftig afspraken uit voor een gesprek met een Amerikaanse consul waar ze asiel kunnen vragen. De meeste aanvragen worden echter verworpen.

De meeste migranten blijven in Tijuana hangen. Ze willen niet terug naar hun land en Mexico kan hen niet uitwijzen, omdat het met hun thuislanden geen uitwijzingsakkoord heeft. Dit is een tikkende tijdbom, zegt priester Alejandro Solalinde, stichter van het opvangcentrum Hermanos en el Camino (broeders onderweg). “Deze woede gaat ontploffen”, zegt Sergio Tamai van migrantenorganisatie Ángeles sin Fronteras (engels zonder grenzen.

Op het vlak van vluchtelingenstromen is Tijuana wel wat gewend, maar deze Afrikaanse instroom is nieuw. Tot nog toe zagen ze hier zelden Afrikanen. Deze crisis is het gevolg van een duidelijke strategie van internationale mensensmokkelaars, zegt priester Solalinde. Het gaat om maffia’s die in staat zijn migranten de halve planeet over te brengen. Dat kan alleen met de actieve of passieve steun van overheden gebeuren, zegt hij.

Deze Afrikanen begonnen hun reis in landen als Nigeria, Ghana, Mali, Congo, Senegal, Somalië, Eritrea en Burkina Faso. Vervolgens ging het naar Brazilië, Ecuador, Colombia, Centraal-Amerika en Mexico. Mensensmokkelaars verzekerden hen dat ze in de VS terecht zouden komen, omdat ze daar migratie-ambtenaren zouden hebben omgekocht. Opnieuw profiteren misdadigers van de wanhoop waar duizenden mensen onder lijden door gebrek aan ontwikkeling en door conflicten.

Bron: La fallida operación que atrapó a miles de africanos en México

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!