Zelfstandigen: dramatische babyboomuitstroom en te weinig starters

Zelfstandigen: dramatische babyboomuitstroom en te weinig starters

maandag 26 september 2016 12:05

Werkenden in België: loontrekkend/zelfstandig 2010-2015,  Leeftijdsverdeling en % 45+, 50+, 55+ en 60+ naar statuut voor alle 916 deelsectoren volgens de NACE-code 5 digit
   
Tabel Loontrekkenden en Zelfstandigen 2010-2015            
Tabel Loontrekkenden en Zelfstandigen 2015 per gewest  
Tabel Loontrekkenden en Zelfstandigen 2015 naar leeftijd

In het Brusselse gewest is 38% zelfstandig werkend, in het  Vlaams gewest 15,8% en in Wallonië amper  6,9% (80.672). Tewerkstelling in Brussels gewest is oververzelfstandigd. De zelfstandigen staan voor een (na)babyboomuitstroom,

startups en nieuwe zelfstandigen bieden geen tegengewicht. 51% van zelfstandige geneesheren en paramedici bv is 50+.

Bron: Alle verwerkte gegevens betreffen officiële RSZ, RSZ-PPO en RSVZ gegevens naar woonplaats.

Het moest er toch eens van komen, een tabel met de evolutie van de werkenden voor de 916 Nacecodes én per gewest, en daarbij voor 2015 volgens leeftijd met onder meer aantal en % 45+, 50+, 55+ en 60+. Deze twee supertabellen, nog nooit zo aangemaakt en ook nergens anders beschikbaar zijn het neusje van de zalm, of beter nog het wangetje van de forel.

Op vraag van een geachte professor van de KUL hadden we die al gereedgemaakt zodat ze nu voor elkeen ter beschikking kunnen komen.

Wie in BuG 331 on-line  en BuG 336 on-line de loontrekkenden en in BuG 334 on-line de zelfstandigen in hoofdbezigheid al geëxploreerd heeft kan nu, in één tabel, alle gegevens samen vinden, dwz zowel de loontrekkenden als de zelfstandigen in hoofdbezigheid voor de 916 Nacecodes en alle tussenliggende aggregaten, maar, en dat is dus nieuw, het totaal van loontrekkenden en zelfstandigen voor elk van de 916 Nacecodes.

Tevens is het % berekend binnen elk van de Nacecodes van het % loontrekkenden en het % zelfstandigen in hoofdbezigheid op het totaal van de werkenden. Nooit is dit gegeven al berekend geweest, laat staan gepubliceerd. Maar nu wel dus.

Voor elke tabel worden enkele illustraties gegeven, ondermeer de set van grafieken die automatisch aangemaakt worden langs twee muisklikken waarbij de leeftijdsverdeling bij zelfstandigen en loontrekkenden in % op een zelfde grafiek uitgezet worden.

Lees en zie BuG 340 on-line

Jan Hertogen, socioloog

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!