North Dakota: “Oorspronkelijke bewoners moeten geconsulteerd worden voor constructie van olieleidingen” – VN expert.

North Dakota: “Oorspronkelijke bewoners moeten geconsulteerd worden voor constructie van olieleidingen” – VN expert.

vrijdag 23 september 2016 15:58
Spread the loveVictoria Tauli-Corpuz, VN

Genève (23 september 2016) – De Speciale Rapporteur voor de Verenigde Naties over de rechten van Oorspronkelijke Volken, Victoria Tauli-Corpuz, heeft vandaag de Verenigde Staten opgeroepen de constructie van de Dakota Access Pipeline te stoppen omdat het een belangrijk risico inhoudt voor het drinkwater van de Standing Rock Sioux Stam en het dreigt hun begraafplaatsen en heilige plaatsen te vernietigen.

De oproep van mevrouw Tauli-Corpuz komt na een tijdelijke stop voor de constructie en de erkenning van de noodzaak om consultaties van ‘regering naar regering’ te houden, zoals verkondigt door het Departement voor het Leger van de Verenigde Staten, het Departement van Justitie en van Binnenlandse Zaken. De 1,890 km lange leiding wordt aangelegd door het Corps Technische Dienst van het leger van de VS en het bedrijf Energy Transfer LLC Corporation.

“De toegang tot informatie voor de stam was niet aanwezig en ze was uitgesloten van consultaties over de planning van het project en de inschattingen voor het effect op het milieu liet niet de aanwezigheid en nabijheid zien van het Reservaat van de Standing Rock Sioux,” benadrukte de expert.

“De Verenigde Staten moet, volgen haar verplichting om de Verklaring over de Rechten van Oorspronkelijke Volken te implementeren, in goed vertrouwen overleggen met de betrokken gemeenschappen en hun een vrije en geïnformeerde toestemming afwachten voordat toestemming verleend kan worden voor projecten die van invloed zijn op hun land, zeker waar het de extraherende industrie betreft” zei mevrouw Tauli-Corpuz.

De Speciale Rapporteur waarschuwde ook dat leiders van de stam en leden van de gemeenschap die in vrede protesteren om de constructie van de olieleiding tegen te houden volgens rapporten geïntimideerd zijn, lastig gevallen en vervolgd. “De autoriteiten van de Verenigde Staten moet het recht op vredelievende vergadering van Oorspronkelijke Bewoners volledig beschermen en faciliteren omdat het een essentiële rol speelt bij het geven van mogelijkheden om ook andere rechten op te eisen,” benadrukte ze.

“Ik dring er bij de Verenigde Staten op aan een grondig onderzoek te verrichten naar haar vervulling van de internationale standaard betreffende de verplichting te overleggen met Oorspronkelijke Bewoners en hun vrije en geïnformeerde toestemming te verkrijgen,” zo zei de expert. “Het wettelijke systeem zou herzien moeten worden zodat het provisies daarvoor kan bevatten en het is belangrijk dat het Agentschap van de Verenigde Staten ter Bescherming van het Milieu, (US Environmental Protection Agency) en de Adviserende Raad voor Historisch Behoud, (de US Advisory Council on Historic Preservation) deelnemen aan het legislatieve onderzoek.”

De Dakota Access Pipeline zou ruwe olie moeten transporteren van de Bakken/Three Forks olievelden in North Dakota, naar Illinois, door vier staten. De leiding loopt volgens de plannen onder Lake Oahe door, dicht bij het Reservaat van de Standing Rock Sioux.

De oproep van mevrouw Tauli-Corpuz’s wordt ondersteund door de Speciale Rapporteur over de omstandigheden van beschermers van de Mensenrechten, Michel Forst; de Speciale Rapporteur over het Mensenrecht op veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen, Léo Heller; de Speciale Rapporteur mensenrechten en het milleu, John H. Knox; de Speciale Rapporteur voor het recht op vrijheid tot vredelievende vergadering en bijeenkomst, Maina Kiai; de Special Rapporteur over culturele rechten, Mevrouw Karima Bennoune; de UN Speciale Rapporteur over mensenrechten en gevaarlijke stoffen en afval, Baskut Tuncak, en Pavel Sulyandziga, voorzitters van de Werkgroep over Zaken en de Mensenrechten.

 

Bron, Verenigde Naties, Gone Native Translations
(*) zie de UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples: http://www.ohchr.org/EN/Issues/IPeoples/Pages/Declaration.aspx

Meer informatie:http://www.ohchr.org/EN/Issues/IPeoples/SRIndigenousPeoples/Pages/SRIPeoplesIndex.aspx

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!