Onderwijzend personeel protesteert aan het ministerie van onderwijs in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tegen de massale ontslagen (Guido Fontán/IPS)

Argentijnse onderwijssector verzet zich tegen massale ontslagen

In Argentinië verzetten docenten, studenten en vakbondsmensen zich tegen de massale ontslagen in de onderwijssector. Ze vrezen een uitholling van het openbaar onderwijs en een verregaande privatisering van de scholen.

donderdag 22 september 2016 10:42
Spread the love

“We gaan naar een onderwijsmodel dat niet langer vertrekt van het recht op onderwijs maar van een sociaaleconomisch model dat de logica van de ondernemer benadrukt”, zegt onderwijsexpert Myriam Feldfeber van de Universiteit van Buenos Aires. Samen met veel anderen uit de sector verzet ze zich tegen de nieuwe golf van tweehonderd ontslagen. Sinds de conservatieve neoliberaal Mauricio Macri in december 2015 president werd, vielen al 1100 ontslagen in het openbaar onderwijs.

Alles samen zijn al meer dan 10.000 mensen ontslagen op 23 ministeries. Lautaro Pedot van de ambtenarenvakbond ATE spreekt van “een afbraak van het onderwijsbeleid” en “een terugtrekking van de overheid” uit het onderwijs. Deze ontslagen betekenen ook “een verlies van geaccumuleerde ervaring”, zegt Fernanda Saforcada, onderwijsexpert en directeur van de Latijns-Amerikaanse Raad voor Sociale Wetenschappen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Feldfeber noemt het zeer zorgwekkend dat personen die niet uit het onderwijs komen, nu sleutelposten bezetten op het ministerie van Onderwijs. Het gaat om topmensen uit de bedrijfswereld, zonder enige ervaring in openbare diensten. Een van de hoogste posten ging naar een topman van tabaksproducent Phillip Morris. “Hij zegt dat hij niets van onderwijs kent maar dat hij naar het ministerie gekomen is om orde op zaken te stellen”, zegt Feldfeber.

De overheid zoekt nu allianties met organisaties die vaak met de bedrijfswereld gelieerd zijn, zegt Saforcada. ATE ziet in programma’s als Conectar Igualdad (Gelijkheid Verbinden) het begin van de privatisering van het onderwijs. Dit overheidsprogramma had onder de vorige regering als doel om een groter deel van de bevolking toegang tot het internet te bieden en aan te leren.

De nieuwe regering wil nu echter commerciële bedrijven als Microsoft en Google hierbij betrekken. Op laptops die gratis aan leerlingen ter beschikking worden gesteld, moet eigen in het land ontwikkelde Argentijnse opensource-software wijken voor de dure besturingssystemen van deze internationale bedrijven.

Volgens de VN-organisatie voor onderwijs en kinderrechten UNESCO heeft Argentinië de voorbije tien jaar onder de vorige regeringen van Nestor Kirchner en Cristina Kirchner vooruitgang geboekt op onderwijsvlak. De openbare onderwijsuitgaven hoorden bij de hoogste in Latijns-Amerika.

Bovendien gaat 99 procent van de kinderen naar de lagere school, waardoor het samen met Uruguay de Latijns-Amerikaanse rangschikking aanvoert. Met een participatie van 89 procent in de middelbare school zit Argentinië ook bij de Latijns-Amerikaanse top.

De huidige regering onder leiding van president Macri wil echter drastisch besparen op het overheidsbudget voor onderwijs. He openbaar onderwijs dreigt nu volledig ten prooi te vallen aan grote privé-ondernemingen.

Bron: Argentina at Risk of an Educational System Serving the Market

take down
the paywall
steun ons nu!