Opinie - Wouter Hessels

Ontslagen en langdurig ziek

In plaats van zich te focussen op controle van langdurig zieken zou De Block nu beter werk maken van een meer toegankelijke psychotherapie, het wegwerken van lange wachtlijsten in de psychische zorg en de billijke terugbetaling van psychotherapeutische sessies.

woensdag 21 september 2016 18:31
Spread the love

De afgelopen weken en dagen regent het in België grootschalige ontslagen, van Caterpillar over Axa tot Douwe Egberts. Caterpillar is overigens een multinational die miljarden winst boekt en geniet van een wel zeer gunstig belastingstarief. Tot grote vreugde van de aandeelhouders, maar tot diepe treurnis van de paar duizend werknemers die hun werk verliezen door de sluiting en delocalisering van Caterpillar in Gosselies.

Ondertussen voeren federale en regionale ministers schijnmanoeuvres op om de bedrijfsleiding van Caterpillar op haar radicale beslissing te doen terugkomen. Aangezien de politiek haar gezag en zeggenschap al lang kwijt gespeeld is aan economische en financiële machthebbers, is de politieke vingerwijzing helaas een maat voor niets. De zaak Caterpillar verhitte ook terecht de gemoederen na de racistische uitspraken van Open VLD-kamerlid Luc Van Biesen.

In de marge van de sluiting van Caterpillar en zonder de grote ophef die ontstond rond Van Biesen, herhaalde federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block onomwonden haar resoluut idee om langdurig zieken meer te controleren en hen liefst na 1 maand al te activeren op de arbeidsmarkt. Dit plan zou van start gaan op 1 oktober.

Bij langdurig zieken in onze prestatiemaatschappij tref je meer en meer mensen met ernstige psychische en psychosomatische klachten. Extreme vermoeidheid, burn-outs en lichamelijke pijnen zijn symptomen van verziekte werkomgevingen die alleen groei, rendement en winst voor ogen hebben. Het menselijk welbevinden en het fijn samenwerken hebben er nauwelijks of geen waarde.

Je moet geen psycholoog of arts zijn om te weten dat een brutaal ontslag stevig kan inhakken op mensen. Het is niet uitzonderlijk dat een ontslag leidt tot neerslachtigheid en depressie. Het getuigt van weinig empathie vanwege minister en huisarts De Block om juist nu de controle op langdurig zieken op te voeren. Burn-outs en depressies zijn meestal na 1 maand en 2 sessies bij de therapeut niet opgelost. Dat zou Dr. Maggie De Block toch moeten weten?

Na jarenlange discussies is het beroep van psychotherapeut en psycholoog eindelijk erkend. In plaats van zich te focussen op controle van langdurig zieken zou De Block nu beter werk maken van een meer toegankelijke psychotherapie, het wegwerken van lange wachtlijsten in de psychische zorg en de billijke terugbetaling van psychotherapeutische sessies.

In een rechtse federale regering waar fiscale fraude opsporen en het heffen van een (winst)vermogensbelasting geen prioriteiten zijn en een menselijk gelaat toch wat zoek is, zou een minister van sociale zaken en volksgezondheid juist een meevoelende rol kunnen spelen door zorg en preventie te verkiezen boven controlezucht die het gat in de begroting moet helpen dichten. Mogen zieke mensen enigszins ontzien worden in deze tijd van wilde en brute ontslagen?

Wouter Hessels is docent aan het RITCS, School of Arts Brussel

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!