‘Erin Brockovich-gif’ bedreigt miljoenen Amerikanen

Bijna tweehonderd miljoen Amerikanen drinken water dat mogelijk besmet is met zeswaardig chroom, het gif dat bekend werd in de film Erin Brockovich.

dinsdag 20 september 2016 14:55
Spread the love

Wetenschappers van de Environmental Working Group analyseerden de testresultaten van meer dan 60.000 waterstalen die het Amerikaanse milieuagentschap EPA verzamelde in de vijftig staten van de VS. Uit die analyse blijkt dat in 75 procent van de gevallen zeswaardig chroom wordt gevonden in het leidingwater. Dat betekent dat zo’n 218 miljoen Amerikanen blootgesteld zijn aan potentieel onveilig hoge concentraties van de kankerverwekkende stof. Phoenix heeft de hoogste concentratie, gevolgd door delen van Houston, Lost Angeles en Suffolk.

Brockovich

“Houston, we have a problem”, zegt Erin Brockovich, de advocate die model stond voor de gelijknamige film uit 2000 en nog steeds campagne voert voor veilig drinkwater. “Meer dan twintig jaar geleden leerden we dat dit gevaarlijke stof het water van gemeenschappen in Californië vergiftigde, en nu blijkt uit dit rapport dat zo’n 218 miljoen Amerikanen drinkwater krijgen dat vervuild is met mogelijk gevaarlijke concentraties van deze stof, waarvan geweten is dat ze kankerverwekkend is.”

Voor Brockovich is het onbegrijpelijk dat het Amerikaanse milieuagentschap nog geen standaarden opgelegd heeft voor de concentratie van de stof in drinkwater. “In die twintig jaar heeft het EPA geen standaarden opgelegd voor stoffen die voordien ongereguleerd waren, en er zijn zorgwekkende tekenen dat ze opnieuw niets zal doen aan zeswaardig chroom”, zegt ze. “Dit is een abjecte mislukking voor het EPA, en elke Amerikaan zou woedend moeten zijn over dit gebrek aan daadkracht.”

Kanker

Zeswaardig chroom wordt onder meer gebruikt in de staalproductie en koeling van elektriciteitscentrales. Het zit ook in de as van steenkoolcentrales, die vaak in onbeschermde putten wordt gedumpt en zo grondwaterlagen kan vervuilen. Bij inname via het drinkwater wordt ze in verband gebracht met maag- en leverkanker, onvruchtbaarheid en schade aan de hersenontwikkeling bij kinderen.

“De bevolking hoort te weten dat er een mogelijk schadelijke concentratie van een kankerverwekkende stof in het drinkwater zit”, zegt David Andrews, hoofdwetenschapper bij de Environmental Working Group. “Maar de testresultaten op de website van het EPA zijn moeilijk te vinden en nog moeilijker te begrijpen. Daarom hebben wij de data verzameld en gerangschikt, en we kwamen tot de ontdekking dat de schaal van de besmetting schokkend is. Het EPA had al lang actie moeten ondernemen om de Amerikanen te beschermen tegen zeswaardig chroom.”

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!