Net aangekomen op een Grieks eiland weet dit jongetje nog niet of hij wel naar school zal kunnen (savethechildren.org)

Twee derde van alle kind-vluchtelingen kunnen niet naar school

Onderwijs is een vergeten slachtoffer van de vluchtelingencrisis, stellen de VN. Bijna twee derde van de zes miljoen kinderen op schoolgaande leeftijd die wereldwijd op de vlucht zijn, moet het zonder enige vorm van onderwijs stellen.

vrijdag 16 september 2016 11:26
Spread the love

Cijfers over het gebrek aan onderwijs voor minderjarige vluchtelingen zijn afkomstig van het VN-Agenyschap voor Vluchtelingen (UNHCR): van naar schatting zes miljoen kinderen op de vluchten hebben er 3,7 miljoen geen enkele toegang tot onderwijs.

“Dit is een crisis voor miljoenen vluchtelingenkinderen”, zegt Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. “Onderwijs voor deze kinderen wordt pijnlijk genegeerd, terwijl het een van de weinige kansen is die we hebben om de volgende generatie te vormen.”

Het rapport Missing Out: Refugee Education in Crisis van de UNHCR vergelijkt de cijfers van onderwijs voor vluchtelingen met die van de VN-organisatie voor kinderen en onderwijs UNESCO. Terwijl wereldwijd gemiddeld 90 procent van alle kinderen toegang heeft tot een of andere vorm van basisonderwijs, is dat bij vluchtelingenkinderen amper de helft.

Naarmate deze kinderen opgroeien, groeit de kloof: een globaal gemiddelde van 84 procent adolescenten die naar school kunnen versus amper 22 procent van adolescenten op de vlucht. Voor hoger onderwijs is het nog schrijnender, wereldwijd hebben 34 procent van alle kinderen toegang tot hoger onderwijs tegenover slechts 1 procent van adolescenten op de vlucht.

Toekomst

Het rapport moet stof tot nadenken geven omdat er op 19 september een internationale top is gepland over de vluchtelingencrisis, zegt Filipo Grandi. “Nu de internationale gemeenschap nadenkt over manieren om de vluchtelingencrisis aan te pakken, is het essentieel dat we verder denken dan enkel helpen om te overleven”, zegt hij. “Onderwijs stelt vluchtelingen in staat om aan de toekomst te bouwen van hun asielland, als ze daar blijven of hun thuisland, als ze op een dag terugkeren.”

Uit het rapport blijkt dat regeringen en de UNHCR er weliswaar in geslaagd zijn om een groot aantal nieuwe leerlingen op te vangen, maar de schaal van de vluchtelingencrisis is het grootste probleem. Het aantal vluchtelingenkinderen van schoolgaande leeftijd was met 3,5 miljoen relatief stabiel in de eerste tien jaar van deze eeuw. Sinds 2011 is dat aantal echter met ongeveer 600.000 per jaar gestegen.

De UNHCR schat dat er jaarlijks gemiddeld 12.000 extra klaslokalen en 20.000 extra leerkrachten nodig zullen zijn om het tij te keren. Daar komt bij dat de vluchtelingenkinderen vaak in regio’s terechtkomen waar overheden het al moeilijk hebben om eigen kinderen onderwijs te bieden. Meer dan de helft van alle vluchtelingenkinderen van schoolgaande leeftijd ter wereld verblijven momenteel in slechts zeven landen: Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Kenia, Libanon, Pakistan en Turkije.

Bronnen: 

Rapport Missing Out: Refugee Education in Crisis

Nearly Two-Thirds of Refugee Children Attend No School, U.N. Says

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!