Amerikaanse basis in Uruma, Japan, een van de velen die wordebn bedreigd door de klimaatverandering (US Navy)

Militaire experts: “Klimaatverandering strategisch gevaar voor VS”

Een groep van 25 militaire veiligheidsexperts waarschuwt dat de gevolgen van de klimaatverandering een "strategisch significant gevaar" vormen voor de VS. De nieuwe president moet van het klimaatbeleid een prioriteit maken om dat gevaar in te dijken, zeggen ze.

vrijdag 16 september 2016 11:07
Spread the love

In hun advies aan de volgende president schrijven 25 militaire veiligheidsexperts dat “de snelle veranderingen in het klimaat nu al natuurrampen en water-, voedsel- en energietekorten aanzwengelen. Zo dragen ze bij aan omstandigheden die leiden tot conflict, instabiliteit van staten, druk op de militaire paraatheid, operaties en strategie, en die bestaande bedreigingen voor de nationale veiligheid (van de VS) groter maken.”

Bij de ondertekenaars zijn grote namen uit Democratische en Republikeinse hoek, onder wie Geoffrey Kemp, voormalig veiligheidsadviseur onder president Ronald Reagan, Dov Zakheim, voormalig onderminister van Defensie onder George Bush senior, en Gordon Sullivan, voormalig stafchef van het leger. Ze waarschuwen voor internationale conflicten en massale migratiestromen, maar ook voor de stijgende zeespiegel als rechtstreeks gevaar voor belangrijke militaire basissen van de VS.

Klimaatrisico’s nemen toe

“De nationale veiligheidsgemeenschap heeft al meer dan een decennium aandacht voor het kruispunt van klimaatrisico’s en de veiligheid”, zegt admiraal-op-rust David Titley, een van de auteurs van de aanbevelingen. “De conclusie is duidelijk: zowel de waarschijnlijkheid als de ernst van klimaatrisico’s nemen toe. De volgende regering, wie er ook verkozen wordt, heeft de taak en de plicht als opperbevelhebber om dit risico te beheersen op een omvattende manier.”

Volgens de deskundigen moet de volgende president een ministerpost creëren die de strijd tegen de klimaatverandering coördineert en aanjaagt. Hetzelfde moet gebeuren voor hoge posities in de inlichtingendiensten en het ministerie van Defensie. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) moet een nationale strategie voor aanpassing en weerbaarheid uitwerken, en de klimaatverandering moet een prioriteit worden in de analyses van de inlichtingendiensten.

Threat Multiplier

Het is niet voor het eerst dat het Amerikaanse militaire establishment openlijk waarschuwt voor de gevaren van de klimaatverandering. Hoewel de standpunten van politici nog ver uiteen liggen – Donald Trump noemt de klimaatverandering “bedrog” – zijn de strijdkrachten en inlichtingendiensten zich steeds bewuster van deze dreiging, onder meer voor de bijna tweeduizend militaire installaties die de VS aan de eigen kusten en in de rest van de wereld heeft. Uit analyses blijkt dat de meerderheid van die installaties vanaf 2050 meer dan dertig dagen per jaar met overstromingen te maken krijgen.

In een belangrijk rapport van 2015 noemde het Pentagon de klimaatverandering nog een “threat multiplier” (een vermenigvuldiger van bedreigingen), die bestaande bedreigingen vergroot en de kans op conflict en terrorisme doet toenemen. In 2016 besliste het ministerie ook dat de klimaatverandering voortaan een onderdeel moet zijn van elke grote beslissing die de strijdkrachten nemen.

Bronnen:

3 Bipartisan Groups of Military and Security Leaders Urge New Course on Climate

Climate change poses major national security risk to US, warn military experts

US Military leaders Speak Up on Climate Change

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!