Gemeenschapshuis mensen zonder papieren in Molenbeek dreigt ontruimd te worden

De 140 bewoners van een gemeenschapshuis in Molenbeek wachten bang af. Elk moment kan hun gebouw ontruimd worden. “We leven hier goed georganiseerd samen. Dat is onze kracht, maar we hebben geen alternatief”, zegt Balde, woordvoerder van de mensen zonder papieren.

donderdag 15 september 2016 15:58
Spread the love

Voor het gebouw aan de Leopold II-laan in Molenbeek ligt een grote stapel huisvuil. Donderdagochtend kregen de bewoners de opruimingsdiensten over de vloer. Die wilden het gebouw (dat o ironie Residentie Leopold II heet) ontruimen. Maar toen de bewoners beloofden dat ze zelf het gebouw gingen leegmaken, dropen ze terug af.

De 140 mensen zonder papieren hadden tot 15 september de tijd gekregen om het voormalige rusthuis te verlaten. Een expertise had in juli het gebouw onbewoonbaar verklaard. Kort daarna kwam de vraag van het gemeentebestuur om te vertrekken. Samen met enkele organisaties die hen ondersteunen hebben de bewoners zelf een architect onder de arm genomen. Die stelde dat met enkele kleine ingrepen het gebouw opnieuw perfect bewoonbaar zou kunnen worden. Alleen kunnen de bewoners geen officiële tegenexpertise aanvragen omdat ze geen papieren hebben.

“We willen samenblijven. Dat is onze kracht”, zegt Balde. “En we hebben geen alternatief.” Ze wonen sinds meer dan twee jaar in het gebouw. Het groeide uit tot een goedgeorganiseerd gemeenschapshuis. “We hebben een poetsploeg, een veiligheidsteam en een kookploeg. In het begin was het zeker moeilijk om met twaalf nationaliteiten de violen gelijk te stemmen, maar nu lukt dat goed. Er is een grote solidariteit gegroeid onder de bewoners.”

Vanuit het gebouw organiseerden de mensen zonder papieren acties en betogingen voor een regularisering. Zij slaagden er in banden te smeden met onder meer de vakbonden.

“Sommige bewoners zijn hier al meer dan tien jaar. Wie tien jaar in Brussel woont, is toch geen vreemde meer? Terugkeren is geen optie want onze landen staan in brand. België zou er beter voor zorgen dat er een einde komt aan de conflicten in plaats van bommen te gooien. En zorg er voor dat mensen die naar hier gevlucht zijn gewoon kunnen werken en leven”, zegt Balde.

Als de politie het gebouw met geweld ontruimt, dreigen de bewoners in een gesloten centrum terecht te komen. Balde: “We leven nu al weken als een gevangene die wacht op de doodstraf. Kinderen gaan niet meer naar school, want ze weten niet of hun ouders er nog zullen zijn na schooltijd.”

In een gemeenschappelijke verklaring van de vakbonden, Mrax en enkele solidariteitsorganisaties wordt opgeroepen om  de bewoners onderdak te bieden en hen de kans te geven te werken in België. “Nu worden ze als arbeider en arbeidster uitgebuit en overgeleverd aan maffieuze netwerken”, klinkt het.

Maandag wordt de uitzetting op vraag van PS, PVDA en sp.a besproken op een extra gemeenteraad van Molenbeek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!