Tien procent alle ongerepte natuur verdwenen in twintig jaar

Tien procent alle ongerepte natuur verdwenen in twintig jaar

In de voorbije twee decennia is een tiende van alle nog ongerepte natuur op aarde verdwenen. Aan het huidige tempo zal elke natuurlijke oppervlakte op aarde zonder menselijke invloed helemaal verdwenen zijn over vijftig jaar.

vrijdag 9 september 2016 17:21
Spread the love

 

Wetenschappers hebben voor het eerst de vernietiging van ongerepte gebieden over de hele wereld in kaart gebracht en die oefening blijkt ontnuchterend: sinds de jaren 1990 is 2 miljoen vierkante kilometer wildernis verdwenen, goed voor 10 procent. Het grootste verlies is het Amazonegebied met 30 procent en Centraal-Afrika met 14 procent, blijkt uit een studie die in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology werd gepubliceerd.

“Dit is de eerste inschatting van de veranderingen over die periode en het was schokkend om vast te stellen dat een oppervlakte zo groot als Alaska is vernield in amper twintig jaar”, zegt hoofdauteur James Watson van de Universiteit van Queensland in Australië. “In amper twee decennia tien procent van alle natuurlijke gebieden verliezen is gewoon ongelooflijk: als de huidige trend zich doorzet, zal er over vijftig jaar geen wildernis meer over zijn.”

Deze vernietiging heeft meerdere oorzaken. “Er is enerzijds de snelle verstedelijking, naast grootschalige houtkap in het Amazonegebied en Centraal-Afrika en de palmolieplantages in Azië”, zegt Watson. Ook de klimaatverandering, bosbranden, mijnbouw en de zoektocht naar aardolie zijn nefast. Er resten nog slechts tien tot twintig jaar om het tij te keren, zeggen de onderzoekers.

Ongeveer 23 procent van het totale landoppervlak op aarde is nu nog ongerepte natuur. Vier vijfde daarvan bevindt zich in aaneengesloten gebieden groter dan 16.000 vierkante kilometer. “In de voorbije twintig jaar zijn deze grote gebieden sterk geërodeerd”, schrijven de wetenschappers, met een verlies tot 4,4 miljoen vierkante kilometer.

Internationale inspanningen om deze gebieden te beschermen kunnen de gestage vernietiging niet bijbenen. De laatste 20 jaar kreeg 4,1 miljoen vierkante kilometer een beschermd statuut, maar tegelijk ging op andere plaatsen 5 miljoen vierkante kilometer natuur verloren. Met deze gebieden verdwijnt ook de biodiversiteit en wordt de klimaatverandering versneld.

Bron: 10 Percent of the World’s Wilderness Has Disappeared in Just 20 Years

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!