Gouverneur Noord Dakota roept Nationale Garde op

Gouverneur Noord Dakota roept Nationale Garde op

vrijdag 9 september 2016 02:32
Spread the love

CANNON BALL, NOORD DAKOTA, Verenigde Staten van Amerika – Standing Rock Sioux Stamhoofd, Voorzitter Archambault II heeft vandaag gesproken met de gouverneur van de Staat North Dakota Jack Dalrymple. Er werd hem meegedeeld dat de gouverneur de Nationale Garde heeft opgeroepen ‘om de veiligheid van all burgers te garanderen’.

De Nationale Garde is opgeroepen om de Staatspolitie en de plaatselijke politie te assisteren door chauffeurs op de Highway 1806 in zuidelijke richting te waarschuwen voor voetgangers op en langs de weg. Dit is bedoeld, aldus de gouverneur, om zowel voegangers als het rijdend verkeer veilig gebruik te laten maken van de weg. De Narionale Garde zal, alweer volgens de gouverneur, niet het kamp betreden…

Het is opvallend dat de gouverneur deze oproep en de mededeling aan het stamhoofd doet, een dag voordat de rechtbank, de US Ditrict Court, een uitspraak doet over het al dan niet voortzetten van de consructie van de, inmiddels beruchte, olieleiding, de Dakota Access Pipeline.

Deze namiddag heeft de Standing Rock Sioux Stam de onderstaande oproep van stamhoofd, Voorzitter Archambault II gebubliceerd waarin hij ondere andere oproept tot vrede:
“Duizenden mensen, van leden van de Standing Rock Sioux Stam, andere stammen vanuit het hele land en First Nations in Canada, tot niet oorspronkelijke supporters in de Verenigde Staten en van over de hele wereld staat solidair tegen de schade en destructie die veroorzaakt wordt door de Dakota Access Pipeline. We hebben zij aan zij gestaan in vredelievend gebed.

De olieleiding bedreigd ons heilige land en bedreigd de gezondheid van 17 milioen mensen die de Misouri Rivier nodig hebben voor hun watervoorziening. Er staat veel op het spel bij deze beslissing van de rechtbank, morgen. We roepen alle beschermers van het water op elke beslissing te begroeten met vrede en orde. Zelfs als de uitslag van de uitspraak van de rechtbank niet in ons voordeel is, zullen we doorgaan gebruik te maken van iedere wettelijke mogelijkheid en blijven vechten tegen de constructie van de olieleiding.

Iedere actie met geweld is slecht voor onze zaak en is niet welkom hier. We nodigen alle supporters uit met ons samen te komen in gebed dat uiteindelijk de juiste beslissing, de morele beslissing, genomen wordt om ons volk, onze heilige plaatsen, ons land en onze grondstoffen te beschermen”.

Het is duidelijk dat de Staats- en plaatselijke politie de vredelievende demonstraties niet aan kan. Intussen wordt de constructie van de omstreden olieleiding al een aantal weken lang effectief tegengehouden, ondanks aanvallen met ingehuurde eigenaren van aanvalshonden, een arrestatie van het stamhoofd en andere bedreigingen. 

Het zal toch niet zo zijn dat deze oproep van de Nationale Garde het begin is van weer een veldslag met gebruik van vuurwapens tegen ongewapende, biddende, Oorspronkelijke Amerikanen, dat kan toch niet meer in 2016, gouverneur Jack Dalrymple!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!