Selectieve verontwaardiging bij onverdoofd slachten

Selectieve verontwaardiging bij onverdoofd slachten

woensdag 7 september 2016 09:51
Spread the love

Een schaap of elk dier wil vooral een kwaliteitsvol leven leiden. Daar zijn de kwekers in grote mate verantwoordelijk voor.
Dieren die naar de slachtbank worden vervoerd zitten niet met een vrees voor de doding, laat staan voor de dood. Maar ook hier is de mens verantwoordelijk om alles naar de beste normen te voltrekken. Ongeacht geloofsbepalingen die enkel een persoonlijk engagement voor de betrokkene kunnen zijn en niet aan de medemens of aan de omgeving kunnen opgelegd worden.
Waarom is de discussie over het onverdoofd slachten begonnen bij het offerfeest van de moslimgemeenschap? Ik kom zelf van het platteland en daar werden/ worden dieren gekweekt en meestal ook thuis geslacht.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat we op het VRT of VTM-avondnieuws van 24 december een kalkoen te zien krijgen die bij de poten wordt opgehangen en waarvan de aders onder de tong met een schaar worden doorgeknipt. Of dat het verdienstelijke GAIA naar aanleiding van kerstmis hetzelfde doet op de voorpagina van haar ledenblad.
Intussen is het beleid van Vlaams Minister Ben Weyts op dat vlak bijgedraaid. Hij betrekt de betrokken geloofsgemeenschappen bij zijn wetgevende initiatieven en het voorstel tot algemeen verbod op onverdoofd slachten gaat nu uit van het dier. Elk dier. En dus niet meer voor of tegen de geloofsgemeenschappen die zich vandaag nog halstarrig beroepen op achterhaalde geloofsbepalingen die onaangepast zijn aan onze huidige ethische en kwalitatieve normen.
Halal or kosher, all the same …

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!