Klimaatverandering maakt tropische stormen steeds krachtiger

Klimaatverandering maakt tropische stormen steeds krachtiger

Cyclonen die aan land komen in Azië zijn in de voorbije veertig jaar steeds krachtiger geworden, vooral dan in de voorbije tien jaar. De klimaatverandering is daar verantwoordelijk voor.

dinsdag 6 september 2016 16:27
Spread the love

De voorbije jaren werd Zuid-Oost Azië getroffen door enkele van de meest vernietigende stormen ter wereld, inclusief de orkaan Hayan die meer dan zesduizend doden eiste in 2013 in de Filipijnen. Uit een nieuwe studie van historische gegevens door de Universiteit van North Carolina blijkt dat de cyclonen aanzienlijk krachtiger zijn geworden in de voorbij vier decennia.

“In deze studie tonen we aan dat de tropische cyclonen boven Oost- en Zuidoost Azië 12 tot 15 procent krachtiger zijn geworden en het aantal stormen van de zwaarste categorien 4 en 5 is verdubbeld tot verdrievoudigd”, schrijven de onderzoekers in Nature Geoscience. “Opvallend is dat cyclonen boven de oceaan gelijkaardig evolueren.”

Oorzaak is de stijgende temperatuur van het water. Dicht bij de kust, waar het minder diep is, warmt het zeewater sneller op. Uit eerder onderzoek blijkt dat de watertemperatuur het snelst stijgt vanaf de twintigste breedtegraad (ter hoogte van Cuba) en daar verwachten de wetenschappers in de toekomst de grootste problemen.

Dat de stormen tot 15 procent krachtiger worden, heeft grote gevolgen voor de schade die ze veroorzaken, die kan tot 50 procent groter zijn. Om zich te wapenen kunnen Aziatische landen hogere dammen bouwen, maar de enige echte werkende aanpak is de de uitstoot van CO2 te verminderen, zeggen de onderzoekers.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!