Vrouwelijke toppolitici blijven uitzondering

Vrouwelijke toppolitici blijven uitzondering

De afzetting van Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft het aantal vrouwelijke staatshoofden en regeringsleiders in heel de wereld op 16 gebracht. Vrouwelijke politieke leiders zijn nog steeds eerder uitzondering dan regel.Ze worden ook veel zwaarder bekritiseerd dan hun mannelijke collega's.

maandag 5 september 2016 15:05
Spread the love

Vrouwen die “het hoogste politieke ambt bekleden zijn vaak erg zichtbaar en hoe dan ook extreem noodzakelijk. Toch blijven ze ook extreem uitzonderlijk”, zegt Anne Marie Goetz van het Center for Global Affairs aan de universiteit van New York.

Door de afzetting van Dilma Rousseff als president van Brazilië komt het aantal vrouwelijke staatshoofden of regeringsleiders op 16 in bijna 200 landen. Dat cijfer kan weer stijgen in 2017, als Hillary Clinton verkozen zou worden tot 45e president van de VS.

Liberia heeft een vrouwelijke president, Ellen Johnson-Sirleaf en in Groot-Brittannië is Theresa May eerste minister, maar op wereldschaal is de gendergelijkheid in de politiek nog lang niet bereikt. Nochtans is dit een van de doelstellingen die de VN-lidstaten al in 1995 afspraken.

“Vijf procent van de regeringshoofden is vrouw, 7 procent is staatshoofd, en in het parlement is slechts 22 procent vrouwelijk. Dat is veel te weinig”, zegt Gabriella Borovsky, beleidsspecialiste bij de organisatie VN-Vrouwen. “Met de huidige snelheid zal het nog 50 jaar duren voor we gendergelijkheid krijgen in de verschillende parlementen.”

Volgens Goetz worden de schaarse vrouwen die de top bereiken, ook zwaarder op de proef gesteld. “Elke vrouw die een hoge functie bekleedt heeft harder moeten werken en werd zwaarder beoordeeld”, zegt ze. “Denk maar aan de voormalige premier van Australië, Julia Gillard, die getuigde dat ze onderwerp was van behoorlijk schokkende seksistische commentaren. Het ging niet eens over haar ideologie, maar over het feit dat ze vrouw is”, zegt Goetz.

Terwijl de VN opkomt voor meer gendergelijkheid in de politiek, heeft de organisatie zelf nog nooit een vrouw aan het hoofd gehad. Voor het eerst staan er wel enkele vrouwelijke kandidaten op de lijst van mogelijke opvolgers van huidig secretaris-generaal Ban Ki-moon, die begin 2017 de fakkel zal doorgeven. Ook al zijn deze vrouwelijke kandidaten allemaal hoog gekwalificeerd, interne opiniepeilingen hebben al aangegeven dat de vijftienkoppige VN-Veiligheidsraad opnieuw op zoek is naar een mannelijke opvolger.

Bron: Female Political Leaders Still Extremely Rare

take down
the paywall
steun ons nu!