Na maanden van droogte vrezen de Mozambikanen het omgekeerde: gigantische overstromingen die de oogsten vernielen zoals in 2015 (youtube.com)

Mozambique vreest na lange droogte zware overstromingen

Mozambique bereidt voedselhulp aan 1,5 miljoen mensen voor. In oktober 2016 begint het regenseizoen en na maanden van aanhoudende droogte vreest men voor grote overstromingen, die het na al grote gebrek aan voedsel nog zullen verergeren.

maandag 5 september 2016 15:27
Spread the love

De landen van Zuidelijk Afrika1 kampen al maanden met ernstige droogte en de vrees is dat daar straks, bij het begin van het regenseizoen, overvloedige regen bij komt, met grote overstromingen als gevolg. Wegen en bruggen kunnen onbruikbaar worden, waardoor zones die al met voedseltekorten te kampen hadden, niet bereikbaar zullen zijn.

De officiële voorspellingen voor het regenseizoen worden eerstdaags verwacht, maar de Mozambikaanse overheid bereidt zich voor op het ergste. Het Operationele Noodcentrum van de overheid bereidt daarom voedselhulp aan 1,5 miljoen mensen voor. De overheid stuurt teams naar de zwaarste getroffen gebieden in het centrum en zuiden van het land om de situatie op de voet te volgen. Ze houdt ook mobiele bruggen en boten klaar voor het geval dat wegen en bruggen onbruikbaar worden.

Door de aanhoudende droogte kondigde Mozambique op 12 april de hoogste alarmfase af, aanvankelijk voor drie maanden maar dat werd verlengd. Van maart tot juli verdeelde het CNOE al 13.000 ton voedsel aan 1 miljoen mensen in het centrum en zuiden van het land. Momenteel verdeelt het 4000 ton graan aan 600.000 mensen.

Het regenseizoen loopt normaal gezien van oktober tot april. In het seizoen 2015-2016 regende het echter pas vanaf eind februari, te weinig om de oogsten nog te redden. De voedseltekorten waren de voorbije maanden niet alleen in Mozambique zeer groot, ook in Lesotho, Malawi, Swaziland en Zimbabwe, volgens de VN.

1   De landen van Zuidelijk Afrika (niet verwarren met ‘Zuid-Afrika’) zijn Angola, Botswana, Comoren, Lesotho, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!