India ging plat door de grootste staking ooit

Met wellicht de grootste staking ooit toonden de Indiase vakbonden dat het hen menens is. Zij willen dat er een einde komt aan het neoliberaal beleid dat openbare diensten privatiseert en werknemersrechten schendt.

zondag 4 september 2016 20:21
Spread the love

Naar schatting namen meer dan 150 miljoen werknemers deel aan de staking die een groot deel van de Indiase economie paralyseerde. De meeste scholen bleven dicht, er reden geen treinen of bussen en ook heel wat IT-bedrijven sloten preventief de deuren.

De vakbonden mobiliseerden rond 12 eisen die ze vorig jaar voorlegden aan de regering. Er werd onder andere gewerkt via sociale media met de hashtag #strikehard. Zij vragen onder meer sociale zekerheid voor de werknemers in de informele sector en een substantiële verhoging van het minimumloon. In een poging om de staking te dwarsbomen had de regering nog snel het minimumloon verhoogd, maar dat mocht niet baten.

Het is al de vierde keer dat de vakbonden met de spierballen rollen sinds ze in 2009 de handen in elkaar sloegen. Enkel de vakbond die gelieerd is aan de regerende hindoe-nationalistische partij BJP van premier Narendra Modi deed niet mee aan de actie.

Het land telt zo’n 500 miljoen werkende mensen, maar de overgrote meerderheid daarvan (tot 94 procent) werkt in de informele sector met zo goed als geen sociale zekerheid, lage lonen en sechte werkomstandigheden.

Jayati Ghosh, een ontwikkelingseconome van de Jawaharlal Nehru University in Delhi zegt aan The Guardian dat Modi het neoliberale van zijn voorgangers verderzet. “Er is een algemeen gevoel dat de regering in plaats van de armoede de armen viseert en er wordt veel minder geïnvesteerd in essentiële openbare diensten”, aldus Ghosh. Modi wil zijn land nog aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders. De vakbonden vrezen een verdere uitverkoop van India.

take down
the paywall
steun ons nu!