Eandis in de clinch met sociale bewegingen.

Eandis in de clinch met sociale bewegingen.

donderdag 1 september 2016 23:35
Spread the love

Gisteren openden heel wat kranten met de mededeling dat het verzet tegen de deelname van de Chinese firma SGEL aan Eandis toenam. Dat klopt ook. Transitie Netwerk Middenveld opende een petitie op haar website die op 1 dag tijd méér dan 1000 handtekeningen haalt: http://www.transitienetwerkmiddenveld.be/eandis.

Drie mensen schreven een opiniestuk en Climaxi, Rescoop, Kontich Stroomt en Vereniging Energie Gebruikers vroegen in een mail aan de 5000 Vlaamse gemeenteraadsleden om de deal niet goed te keuren op de Buitengewone Algemene Vergadering van 3 oktober.

De voornaamste argumenten zijn:

– Energiedistributie houdt men best in lokale handen. Een combinatie van overheid en burgers is de beste manier om een ecologische en sociaal verantwoorde energiedistributie op te zetten. Waarom niet aan de Vlamingen gevraagd of zijn willen deelnemen. Er is een vaste opbrengst voorzien van méér dan vijf procent. Wie krijgt dat op zijn spaarboekje.

– Het contract met de Chinezen is niet voordelig: er worden weliswaar heel wat centen opgehoest door de nieuwe partner, maar die kan al vanaf 2019 en bij ‘miskenning van de rechten van de minderheidsaandeelhouder’ zijn biezen nemen.

– Deze vorm van bedrijfsvoering (met private rechtbanken om geschillen te beslechten, moeilijke financiële constructies en ondoorzichtige deals) is niet de onze. Ook in andere landen rees er al kritiek rond. Mogelijks gaat dit zelfs in tegen de geest van een aantal wetten die scheiding van productie en distributie voorzien om monopolievorming te voorkomen.

Eandis reageert met een eigen mail naar alle raadsleden en weerlegt onze stelling.

Volgens Eandis zou dit over de best mogelijke deal gaan die men kan sluiten. Het brengt ons veel geld op (wat wij overigens ook nooit ontkend hebben). De partner is wel stabiel, zegt men, al bevestigt Eandis dat uittreding mogelijk is op de door ons gestelde data en telkens men het niet eens is over strategische beslissingen. Eandis bevestigt ook het bestaan van private rechtbanken die oordelen over geschillen rond dit contract.

vzw Climaxi ziet dus weinig nieuws onder de zon en vraagt Eandis nogmaals om openheid:

1) Maak het integrale contract bekend naar de gemeenteraadsleden toe.

2) Stel de voorziene infosessies die starten op 6 september om 17u30 in de Ghelamco-arena open voor iedereen, zodat ook het publiek betrokken wordt bij deze deal van 800 miljoen. Wij beschouwen onszelf ondertussen alvast als uitgenodigd. Wie graag meegaat neemt contact op met filip(at)climaxi.be

3) Wij roepen die gemeenten (vb. Oostende), die al gestemd hebben nog voor de infovergaderingen doorgaan op om hun huiswerk NA de informatieronde te herdoen.

Filip De Bodt

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!