Amerikaanse beurswaakhond kent 20 miljoen euro toe aan Monsanto-klokkenluider

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft $22,437,800 toegekend aan een voormalige financieel medewerker van chemie- en zadenbedrijf Monsanto. De beloning was onderdeel van een schikking van 72 miljoen euro die de SEC in februari met Monsanto trof.

donderdag 1 september 2016 12:03
Spread the love

Wanneer de SEC een schikking treft met een bedrijf na bewezen misstanden, kan de klokkenluider een beloning tot 30 procent van het binnengehaalde bedrag krijgen. In het geval van Monsanto gaat het om meer dan 28 procent van de schikking die het bedrijf betaalde, wat het de op een na hoogste beloning maakt die de SEC tot nu toe aan een klokkenluider toekende.

De anonieme klokkenluider bracht omzetfraude rondom de onkruidbestrijder Roundup aan het licht. Monsanto zou in haar boekhouding onjuiste cijfers hebben opgenomen over de winst die het bedrijf maakte met de verkoop van het product.

Omzetfraude rond RoundUp

Volgens de SEC voerde Monsanto onvoldoende interne controles uit om de miljoenen dollars aan kortingen die het bedrijf aanbood aan verkopers en distributeurs van Roundup te kunnen verantwoorden. Het kortingsprogramma moest de verkoop van Roundup stimuleren. Uiteindelijk maakte Monsanto aanzienlijke winst met de verkoop van Roundup, maar daarbij werden de kosten van het kortingsprogramma niet in rekening genomen. 

Monsanto ontkent de fraude, maar trof wel een schikking met de SEC en zegt onderzoek naar de boekhouding te laten doen. Monsanto wilde tegenover persbureau Reuters niet reageren op de vergoeding die aan haar voormalige medewerker is toegekend.

Omstreden onkruidverdelger

Het is niet de eerste keer dat Roundup, de meest gebruikte herbicide ter wereld, in opspraak raakt. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat glyfosaat, een ingrediënt van Round Up, kankerverwekkend is. Round Up wordt bovendien in verband gebracht met bijensterfte.

De giftige herbicide wordt ingezet in combinatie met genetisch gemodificeerde Round Up Ready-zaden bij grootschalige monoculturen, met name bij de teelt van sojabonen, maïs en raapolie voor diervoeder en biobrandstoffen.

Monsanto Tribunaal

Stichting Monsanto Tribunaal vindt dat het hoog tijd is om chemie- en zadenbedrijf ter verantwoording roepen voor een breder scala aan misstanden. Op 14, 15 en 16 oktober zal daarom in Den Haag het Monsanto Tribunaal plaatsvinden, waarbij Monsanto ‘aangeklaagd’ wordt wegens schendingen van de mensenrechten, misdaden tegen de menselijkheid en ecocide.

Bij dit proces zal het niet tot een officiële veroordeling of schikking komen: het tribunaal is geen officieel rechtsorgaan en het hele proces is symbolisch.

Het doel van het proces is om te laten zien dat bedrijven door lacunes in het internationaal recht hun aansprakelijkheid ontlopen. Monsanto dient daarbij als voorbeeld. De organisatie hoopt dat het internationaal recht aangepast zal worden, zodat Monsanto op termijn voor meer dan enkel financiële misstappen berecht kan worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!