Tsjetsjeens regime terroriseert critici in aanloop naar verkiezingen

Tsjetsjeens regime terroriseert critici in aanloop naar verkiezingen

In de Russische federatie worden op 18 september verkiezingen gehouden voor het centrale parlement, de Doema en voor de parlementen in de deelrepublieken. In de deelrepubliek Tsjetsjenië verloopt de kiesstrijd in een sfeer van terreur en angst. Zelfs de mildste kritiek op de Tsjetsjeense leider Kadyrov wordt in de kiem gesmoord.

woensdag 31 augustus 2016 17:14
Spread the love

“De Tsjetsjeense autoriteiten tiranniseren critici en iedereen die enige twijfel doet rijzen over zijn algehele loyaliteit aan aan de leiding”, zegt Tanja Loksjina, programmadirecteur Rusland bij de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). “In de huidige omstandigheden is het zeer moeilijk te verwachten dat de verkiezingen in Tsjetsjenië vrij en eerlijk kunnen verlopen.” In zijn rapport Like Walking a Minefield beschrijft HRW hoe mensen gestraft en vernederd worden als ze laten blijken ontevreden te zijn over het regime van KadyrovRamzan Kadyrov (kremlin.ru)

De huidige leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, werd in 2007 benoemd door het Kremlin na een lang en bloedig separatistisch conflict. Op 18 september 2016 krijgt het volk voor de eerste keer de mogelijkheid om zich direct uit te spreken over Kadyrov. De repressie van de plaatselijke autoriteiten lijkt er echter op gericht de Tsjetsjenen eraan te herinneren dat Kadyrov de volledige controle heeft, zegt HRW.

De lokale autoriteiten willen ook voorkomen dat er negatieve informatie naar buiten komt die de steun van het Kremlin aan Kadyrov zou kunnen ondermijnen. De centrale Russische regering in Moskou is zich duidelijk bewust van de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, zegt HRW, maar deed tot nu toe weinig meer dan op zeldzame momenten een milde afkeuring daarover laten blijken. De regering in Moskou verkiest echter de repressieve stabiliteit van Kadyrov boven de onzekerheid van een machtswissel in de conflictueuze deelstaat Tsjetsjenië.

Het rapport van HRW is gebaseerd op veertig interviews met slachtoffers, met mensen uit hun omgeving, mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en andere experts. HRW zegt dat er sprake is van ontvoeringen, verdwijningen, doodsbedreigingen van critici, en bedreigingen van en geweld tegen hun familieleden. Zelfs de mildste kritiek kan volgens de mensenrechtenorganisatie leiden tot vergelding, of die nu openlijk of privé geuit wordt, op sociale media of tegenover een journalist.

take down
the paywall
steun ons nu!