Coffea Arabica wordt ondanks de naam vooral gekweekt in Latijns-Amerika en is de voornaamste koffiesoort in de Benelux. In Duitsland verkiest men Coffea Robusta uit onder meer Tanzania, die een zeer andere smaak heeft. De klimaatverandering zou het dagelijkse kopje koffie tot een zeldzaamheid kunnen herleiden (WikiMedia Commons)

Klimaatverandering bedreigt helft wereldoogst koffie

Als de klimaatverandering geen halt wordt toegeroepen, zal het landbouwareaal dat nog geschikt is voor koffie met de helft verminderen tegen 2050. Dat blijkt uit een onderzoek van het Australische Climate Institute.

woensdag 31 augustus 2016 17:26
Spread the love

 De klimaatverandering speelt nu al verschillende koffieproducerende landen in de zogenaamde “bonengordel” parten: hogere temperaturen en meer neerslag leiden tot meer plagen en ziektes, die de oogst en de kwaliteit aantasten. Die impact wordt in de komende jaren nog veel sterker, stelt het rapport A Brewing Storm. Tegen 2050 zal de landbouwoppervlakte die nog geschikt is voor de productie van koffie met de helft verminderen, met alle gevolgen van dien voor de oogst, de prijs en de kwaliteit.

“Zonder sterke klimaatactie zal het gebied waar koffie geteeld kan worden in enkele decennia halveren”, zegt John Connor, ceo van het Australische Climate Institute dat het onderzoek voerde. “De productie zal verder van de evenaar moeten gebeuren en daar in conflict komen met andere vormen van landgebruik, waaronder ook natuurbescherming en bosbouw.”

De wereldwijde productie van koffie is meer dan verdrievoudigd sinds de jaren 1960 en de consumptie blijft jaarlijks met 5 procent groeien. In tegenstelling tot veel andere gewassen is 80 tot 90 procent van de productie nog steeds in handen van zo’n 25 miljoen kleine boeren, die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering. Bovendien dreigt de wilde koffie (Coffea), de plant waaruit alle koffievariëteiten zoals arabica en robusta zijn gekweekt, een belangrijke genetische bron voor koffieboeren, uit te sterven tegen 2080.

“Wereldwijd worden elke dag meer dan 2,25 miljard kopjes koffie gedronken”, zegt Connor. “Dit rapport zou een extra reden moeten zijn voor dringende klimaatactie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!