Zo kan de stad eruitzien als vergeten plekken groene plekken worden

De non profit Nomadisch Grün (Nomadisch Groen) begon in 2009 in de Berlijnse wijk Kreuzberg met de aanleg van de Prinzessinnengärten (Prinsessentuin). Zeven jaar later is er naast een drukke autoweg een groene stadsoase ontstaan, opgetrokken uit groentetuintjes in bakken en zakken. Alle tuintjes en gebouwen zijn afbreekbaar of mobiel.

vrijdag 26 augustus 2016 15:00
Spread the love

Het terrein aan metrohalte Moritzplatz lag al meer dan vijftig jaar braak toen vrienden, activisten en omwonenden toestemming kregen er een tuin te maken. Ze begonnen alle afval op te ruimen en op de vervuilde grond plaatsten ze bakken om groenten en fruit in te kweken.

Inmiddels kunnen er heel wat vruchten geplukt worden van hun arbeid. Het hele terrein staat vol met groenten en fruit, van tomaten tot mais, alles in bakken en zakken. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of pesticiden en iedereen die wil kan in de tuin komen werken of relaxen.

Nomadisch Grün legt nog steeds tijdelijke tuinen aan op bouwgrond, parkeerplekken en daken. Met hun pilootproject Prinzessinnengärten wilden ze tonen hoe de toekomst eruit zou kunnen zien als alle beschikbare grond in grote steden wordt gebruikt voor groene ruimtes, waar gezond en vers voedsel wordt geproduceerd.

De proeftuin in Kreuzberg draagt zeven haar later duidelijk bij aan meer biodiversiteit en meer sociale verbindingen en geldt als voorbeeldprojecten voor mobiele stadstuinen in heel Europa. Zo worden er in de Prinzessinnengärten bijen gehouden, tekenlessen gegeven, er is een biologisch restaurantje waar je voor een paar euro een gezonde maaltijd krijgt en je kunt er boeken en kleding ruilen of biologische zaden uit de tuin kopen. Mensen komen er om samen te werken, om te leren over biologische landbouw, maar vooral ook om te ontspannen in een groene omgeving in hartje stad.

Meer foto’s hier


take down
the paywall
steun ons nu!