Toroczkai Laszlo poseert voor de grens

Hongaarse regering voert ranzige campagne tegen vluchtelingen. Europa sluit de ogen

In Hongarije jagen milities onder leiding van een burgemeester op vluchtelingen. De regering hangt ondertussen overal affiches uit met leugenachtige racistische slogans. De Europese leiders zwijgen als vermoord.

vrijdag 26 augustus 2016 17:51
Spread the love

In juni postte Toroczkai Laszlo, de burgemeester van het Hongaarse grensdorp Ásotthalom, een foto op Facebook. Op de grond liggen drie jongemannen, hun handen op hun rug gebonden. Toroczkai Laszlo schrijft er bij: ‘Ásotthalom Beschermingsmilitie vs gewelddadige indringers: 1 – 0’.

De populaire burgemeester (hij staat aan het hoofd van een dorpje met 5000 inwoners maar wordt op Facebook gevolgd door meer dan 40.000 fans) die ook de vice-voorzitter van de onbeschroomd fascistische partij Jobbik is, verspreidt al maanden dergelijke foto’s. Sinds vorig jaar staat er een metershoog hek met prikkeldraad op de 175-kilometerlange grens tussen Hongarije en Servië. Laszlo richtte een militie op die de grens bewaakt. Ze jagen op vluchtelingen die toch de grens weten over te steken.

Vluchtelingen is een term die Laszlo en de zijnen nooit zullen gebruiken. Zij hebben het altijd over indringers en potentiële terroristen. De militie van de burgemeester krijgt navolging in andere grensdorpen. Voor de duidelijkheid, dit is ook ‘onze’ grens, de grens van de Europese Unie.

Geslagen

Wat er met de vluchtelingen gebeurt eens ze opgepakt zijn, weet niemand. Of tenminste, daar wordt door Laszlo niet over gecommuniceerd. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde in juli wel een rapport over het Hongaarse vluchtelingenbeleid. “Mensen die Hongarije binnenkomen zonder toestemming werden gruwelijk geslagen en terug over de grens gezet, kinderen en vrouwen inbegrepen”, schreef Human Rights Watch op basis van getuigenissen.

Wat in het dorpje Ásotthalom gebeurt, is geen uitwas. Het is een bewust beleid van de Hongaarse autoriteiten, schrijft Lydia Gall, onderzoekster bij HRW. “De autoriteiten hopen zonder twijfel dat dergelijke misbruiken toekomstige vluchtelingen zullen afschrikken.”

In 2014 kwam Jobbik met 23 zetels op 199 in het Hongaars Parlement. De fascisten zijn ook de tweede grootste Hongaarse fractie in het Europees Parlement. Fidesz, de regeringspartij van premier Orban, heeft zich nooit gedistantieerd van dit openlijke fascisme.

Erger, er is steeds minder onderscheid te maken tussen Fidesz en Jobbik. In juli vergeleek Orban migratie met het verspreiden van gif. De regering wil ook een wet goedkeuren die het mogelijk maakt om mensen die de prikkeldraad overgeraken zwaar te straffen met jaren gevangenis.

Hongarije, een land met 10 miljoen inwoners, moet in het spreidingsplan van de EU 1294 asielzoekers opnemen. Orban organiseert op 2 oktober een referendum over die beslissing.

Zijn regering voert campagne tegen de komst van de vluchtelingen. Orban gooide 16 miljoen euro aan tegen een affichecampagne in de Hongaarse straten. Op elke affiche staat een slogan die begint met Tudta (Wist u dat).
“Wist u dat sinds het begin van de migratiecrisis het lastigvallen van vrouwen scherp gestegen is in Europa?”

“Wist u dat de aanslagen in Parijs gepleegd werden door migranten?”

“Wist u dat sinds het begin van de migratiecrisis er meer dan 300 mensen stierven door aanslagen in Europa?”

16 miljoen dus om dit racistische gif te verspreiden. Dat is 12.364 euro per vluchteling die Hongarije moet opvangen. De pro-regeringsmedia doen complexloos mee aan die demoniseringscampagne. Fidesz-politici hanteren een discours dat niet verschilt van dat van Jobbik. Europarlementslid Gyorgy Schopflin stelde onlangs voor om varkenskoppen op te hangen aan de grens om zo moslims duidelijk te maken dat ze niet gewenst zijn.
Hij deed die uitspraak op Twitter als reactie op een polemiek met de Europese directeur van Human Rights Watch over de ‘vogelverschrikkers’ die Hongaarse grensbewakers nu al ophangen aan het grenshek.

Xenofobe vuiligheid

De directeur van Human Rights Watch spaarde zijn woede niet en tweette: ‘An MEP spouting such xenophobic filth… You are an embarrassment to Hungary, to Europe & to humanity.’

Bij de Europese beleidsmakers bleef het stil. Fidesz blijft ook ongestoord lid van de Europese Volkspartij waar ook CD&V lid van is.

Protest komt er wel uit Hongarije zelf. De organisatie ‘Partij van de hond met twee staarten’ haalde zo’n 50.000 euro op om gelijkaardige billboards als die van Orban op te hangen maar met andere slogans die onder andere verwijzen naar de rijke migratiegeschiedenis van het land.

Orban kan het referendum bijna niet verliezen. Daar heeft hij al voor gezorgd door de vraag manipulatief te formuleren. “Wilt u dat de Europese Unie de macht krijgt om niet-Hongaarse burgers verplicht te vestigen in Hongarije zonder inspraak van het parlement?” Volgens de recentste peilingen wint Orban met 75 procent.

Op dezelfde dag als het Hongaarse referendum trekken de Oostenrijkers naar de stembus voor de heruitgave van de tweestrijd tussen de groene Alexander Van der Bellen en de extreemrechtse Norbert Hofer. De eerste zondag van oktober wordt de zoveelste zwarte zondag van dit duistere tijdperk.

take down
the paywall
steun ons nu!