Boliviaanse viceminister doodgeslagen door boze mijnwerkers

Boliviaanse viceminister doodgeslagen door boze mijnwerkers

vrijdag 26 augustus 2016 14:50
Spread the love

Politieke crisis in Bolivia. De viceminister van Binnenlandse Zaken is bij een wegblokkade van stakende mijnbouwwerkers om het leven gekomenFoto: AP

 

 

 

 

 

Bolivia mijnland

Stakende mijnwerkers ontvoerden gisteren de Boliviaanse viceminister Rodolfo Illanes en sloegen hem daarna dood. Illanes was naar Panduro getrokken, waar mijnwerkers protesteren tegen de nieuw aangenomen wet op coöperatie, om te onderhandelen met de manifestanten.

Bolivia kent een eeuwenlange mijnbouwtraditie die verankerd is in de samenleving. De laatste tien jaar zien we dat de coöperatieven een belangrijke actor zijn geworden. Ze zorgen voor ongeveer 50% van de mineralenexport en de meerderheid van de mijnwerkers werkt in coöperatieven.

Sinds een week zijn de coöperatieven onafgebroken aan het protesteren. Wegen zijn geblokkeerd, mijnwerkers zetten dynamiet in en de politie gebruikt op hun beurt traangas tegen de protesterende mijnwerkers. En het einde lijkt nog niet in zicht, de Nationale Federatie van Mijncoöperatieven (FENCOMIN), ooit een sterke aanhanger van de neoliberale president Evo Morales, heeft beslist over te gaan tot een protest van onbepaalde duur.

Grimmig protest

Afgelopen woensdag nam de staking een grimmige wending nadat twee mijnwerkers om het leven kwamen bij een aanvaring met de politie over wegblokkades. Donderdag nam de Viceminister van Binnenlandse zaken Rodolfo Illanes het initiatief om met protesterende mijnwerkers te gaan praten in Panduro maar werd hierbij onderschept en gekidnapt. Alles wijst er nu op dat hij op een brutale manier om het leven gebracht is. Honderden arresten zijn reeds uitgevoerd en autoriteiten zijn nu op zoek naar de verantwoordelijken.

Wet voor Coöperatieven

Vorige week woensdag werd een wet voor de coöperatieven aangenomen. Een positieve ontwikkeling, want allerlei sectoren, de mijnbouwsector maar ook bijvoorbeeld de dienstensector, mogen vanaf nu hun rechten verdedigen in coöperatieven. Veel mijnwerkers zijn het hier echter niet mee eens. Binnen de mijnbouwcoöperatieven specifiek zijn er verschillende (macht)posities die men kan betreden via het aangaan van subcontracten en ongelijkheid wordt middels de coöperatieven in stand gehouden.Foto: Mijndorp Bolivia, Kevin Ghekiere

 

 

 

 

 

 

 

 
De mijnwerkers publiceerden na de wetsaanname een eisenpakket. Een van de eisen is dat zij contracten mogen aangaan met privébedrijven. Dit zou hen dezelfde rechten als de overheid opleveren en bovendien meer geld. Enkel de staat heeft het recht contracten aan te gaan met (transnationale) privébedrijven. Zo heeft de staat de mogelijkheid inkomsten verkregen via privébedrijven te investeren in de ontwikkeling van het land. Volgens de coöperatieven ondermijnt echter dit hún rechten. Ze eisen meer mijnbouwconcessies, het recht om te werken voor private bedrijven, betere werkomstandigheden voor de mijnwerkers en een betere vakbondsrepresentatie.

De coöperatieven willen niet dat de regering zich mengt in de manier waarop ze werken. De overheid haalt daarentegen als argument aan dat ze de werkomstandigheden in de mijnen alleen maar willen verbeteren. Ze zullen pas terug met de coöperatieven aan de onderhandelingstafel gaan zitten zodra ze hun gewelddadige acties neerleggen. De Boliviaanse arbeiderscentrale (COB) steunt de regering. De cooperativistas (mijnwerkers) kunnen nu zeker niet meer terug en zullen hun acties “verdubbelen”. Een machtsspel waarin geen van beide toegevingen wil doen.

De huidige staking legt meer en meer druk op de regering van president Morales. De sterke positie die hij had in 2006 komt in toenemende mate onder druk te staan na beschuldigingen van autoritarianisme en vriendjespolitiek.

Bronnen:

The Wall Street Journal: http://www.wsj.com/articles/striking-bolivian-miners-kill-government-official-1472187468?mod=e2tw 

PressTV: http://presstv.ir/Detail/2016/08/24/481447/Bolivia-police-miners-protest-Panduro 

The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/26/bolivian-deputy-interior-minister-killed-by-striking-miners/ 

BBC: http://www.bbc.com/news/world-latin-america-37192790 

Reuters: http://www.reuters.com/article/us-bolivia-minister-idUSKCN11100X?il=0 

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!