4000 oorspronkelijke Amerikanen op een gebedskamp en de regering haalt het drinkwater weg. Geen verslagen in de media.

4000 oorspronkelijke Amerikanen op een gebedskamp en de regering haalt het drinkwater weg. Geen verslagen in de media.

woensdag 24 augustus 2016 21:00
Spread the love
Cannon Ball, North Dakota, VS — (Common Dreams) Het aantal wordt steeds groter en de geest is nog steeds sterk. Het Standing Rock Sioux protest tegen de Dakota Access Pipeline groeit nu snel,voor een federale rechtbank een oordeel gaat vellen over het controversiele project. Steun komt vanuit de hele Verenigde Staten en duizenden komen nog steeds binnen in de rustige en vredelievende “gebedskampen”. Dus hebben ambtenaren van de Staat maandag besloten het drinkwater voor de demonstranten weg te halen.

De directeur van de North Dakota homeland security, Greg Wilz heeft opdracht gegeven de vrachtwagens en water tanks, die eigendom zijn van de Staat, weg te halen uit het kamp, ondanks de toenemende hitte, vanwege vermeend onorderlijk gedrag. Er zijn ook rapporten van laser pointers die op patroullerende vliegtuigen gericht zouden worden.

“Mensen raken nu al oververhit,” zegt Johnelle Leingang, de coordinator voor noodgevallen van de stam. De temperaturen liepen maandag tegen de 35º C. “Het is heel pijnlijk.”

Activisten van de stam laten weten dat de antwoorden van de Staat, inclusief surveillance, blokkades op de wegen met militaire controleposten en het verklaren van de noodtoestand, veel te agressief en manipulerend is geweest.
“Het is wel erg ironisch dat de gouverneur noodfondsen vrijmaakt onder het mom van publieke gezondheid en veiligheid, en dan de infrastructuur verwijdert die de gezondheid en de veiligheid in het kamp moet garanderen,” zei Tara Houska, nationale directeur voor campagnes van Honor the Earth.

De voorziening werd vorige week geregelt door het Departement voor Gezondheid van de Staat North Dakota, op verzoek van de stam om de ongeveer 2500 mensen te steunen die na aan de grens van het Standing Rock reservaat, bij de Cannonball Rivier, weaar de oliepijpleiding zou worden aangelegd.

LaDonna Allard, directeur van een van de gebedskampen, zegt “De bijeenkomst hier blijft 100% vredelievend en ceremonieel, en dat is al zo vanaf de eerste dag. We zijn hier samen in gebed … waarom is een samenkomst van Indianen zo bedreigend en angstaanjagend voor sommige mensen?”

“Dit is niets minder dan onderdrukking van onze groeiende beweging om het drinkwater en de toekomstige generaties te beschermen,” voegt Houska toe.
Woordvoerder voor het Standing Rock reservaat, Steven Sitting Bear zei dat hij berichten heeft ontvangen van stammen over de hele Verenigde Staten dat ze karavanen onderweg hebben, de groei gaat dus door.”

Op woensdag hielden vooraanstaande activisten samen met een groep steunbetuigers een rally in Washington D.C. buiten de Districts Court, waar leden van de Standing Rock Sioux stam een verklaring zullen afleggen dat het Corps of Engineers van het Amerikaanse leger toestemming heeft gegeven aan de Energy Transfer Corporation voor de aanleg van de 1886,1 km. lange pijplijn, zonder toestemming (Consent) van de stam.

De stam zegt dat de pijplijn die tot 570000 vaten gekraakte schalie-olie door vier Staten naar een centraal punt in de Staat Illinois moet brengen, de heilige wateren van de Missouri Rivier in groot gevaar brengt.

Klimaat activist en mede-oprichter van 350.org Bill McKibben schreef op maandag een redactioneel artikel waarin hij naar voren bracht wat het zou betekenen als het Corps of Engeneers of de Obama regering eenvoudig zou zeggen, “weet je wat, jullie hebben gelijk, we hoeven deze pijplijn helemaal niet aan te leggen.’”

“Het zou betekenen dat na 525 jaar iemand eindelijk eens aandacht besteedt aan de gezond verstand adviezen die de Oorspronkelijk Amerikanen eigenlijk al vanaf het begin hebben gegeven,” En hij gaat verder:

“Het geeft donkere voorgevoelens van een angstaanjagende geschiedenis die zich hier in Standing Rock gaat afspelen. De autoriteiten van North Dakota, die essentieeel zetbazen zijn van de industrie voor fossiele brandstoffen, staan er op dat de Sioux gewelddadig zijn, dat ze buisbommen hebben. Er gaan geruchten over het oproepen van de National Guard. De mogelijkheden voor het ontstaan van een echte tragedie zijn echt aanwezig.”

Maar de mogelijkheden voor een andere uitslag zijn ook aanwezig. Het Army Corps of Engineers kan zich terugtrekken. De president zou kunnen besluiten, zoals hij gedaan heeft bij Keystone, dat de pijplijn de klimaatverandering zou verergeren en er dus beter naar gekeken moet worden. We zouden, na vijf eeuwen, eindelijk eens luisteren naar de enige mensen de dit continent lange tijd met succes hebben bewoond.

Constructie van de pijplijn ligt voor het moment stil nadat de ontwikkelaars vorige week een pause hebben ingelast in afwachting van de uitspraak in de rechtzaak.
Inmiddels is een hoorzitting bij het US District Courd over of er een voorlopige voorziening moet worden afgegeven tegen de demonstranten verplaatst naar donderdag, 8 september. Bij de uitspraak schreef de rechter Daniel Hovland dat hij de fracties sterk aanmoedigde om bij elkaar te komen en in goed geloof met elkaar te overleggen om te proberen het conflict buiten de rechtbank tot een oplossing te brengen.

Zie voor updates in de sociale media: #NoDAPL and#RezpectOurWater.

  • Bronnen: Common Dreams, Free Thought Project

take down
the paywall
steun ons nu!