Deze Jemenitische kinderen zijn op de vlucht hun ouders kwijtgespeeld of werden wees (soms zonder dat ze het zelf al weten). Ze worden opgevangen in schoolgebouwen (msf.org)

Westerse wapens jagen 3 miljoen Jemenieten op de vlucht

Door de aanvalsoorlog van een ruim van westerse – voornamelijk Britse en Franse – wapens voorziene coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië tegen de bevolking van Jemen zijn inmiddels meer dan 3 miljoen mensen uit hun woningen gevlucht en op de dool in eigen land. Dat blijkt uit cijfers van de VN.

dinsdag 23 augustus 2016 12:39
Spread the love

 “De crisis dwingt steeds meer mensen hun huis te verlaten op zoek naar veiligheid”, zegt Ita Schuette, vertegenwoordiger van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR in Jemen.

Door de escalatie van de aanvallen door de Saoedische coalitie en de daaruit voortvloeiende verslechterende humanitaire omstandigheden, groeide het aantal ‘ontheemden’ sinds april 2016 nog met meer dan 152.000 mensen aan.

Met ‘ontheemden’ worden personen bedoeld die op de vlucht zijn in eigen land. Zij hebben een ander legaal statuut onder het internationaal recht dan ‘vluchtelingen’, waarmee personen worden omschreven die op de vlucht hun land hebben verlaten. ‘Ontheemden’ vallen nog steeds onder de jurisdictie van hun eigen land en kunnen niet op dezelfde bescherming rekenen als ‘vluchtelingen’ (nvdr).

Het rapport van de Task Force on Population Movement, een technische werkgroep van de UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN, zegt dat ook een aanzienlijk aantal mensen wil terugkeren naar huis. Bijna 950.000 mensen hebben dat geprobeerd.

Deze Jemenitische ontheemde gezinnen leggen zware druk op de gemeenschappen die hen opvangen en die zelf weinig middelen voor zichzelf hebben, zeggen de IOM en het UNHCR. De meeste ontheemden, ongeveer 62 procent, worden wel opgevangen door familie en vrienden, maar vele anderen moeten het met ongeschikte schuilplaatsen doen.

De grootste zorg van deze ontheemde vluchtelingen is het voorzien in de basisbehoeften: eten, drinken en onderdak. Zolang de oorlog met westerse steun voortduurt, kan dit probleem ten gronde niet opgelost worden. Volgens de VN-cijfers zijn ongeveer 89 procent van deze vluchtelingen al langer dan tien maanden uit hun woningen gevlucht. 

Bron: Report Task Force on Population Movement

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!