De Indianen gaan weer de strijd aan

De Indianen gaan weer de strijd aan

vrijdag 19 augustus 2016 03:36
Spread the lovebron, Facebook

De Lakhóta en Sioux volken zijn deel van een confederatie van zeven aan elkaar verwante Sioux stammen die oorspronkelijk thuishoren op de Grote Vlaktes, the Great Plains van Noord Amerika. Maar dat is geen nieuws, wie een beetje serieus op de geschiedenis van de oorspronkelijke Amerikanen in gaat , de informatie over de Sioux, (uitspraak Soe, niet Sioeks) is makkelijk te vinden vandaag de dag.

Maar de Sioux zijn geen indiaantje aan het spelen, ze hebben serieuzer zaken om zich zorgen over te maken. De Missouri, Mississippi, en Big Sioux rivieren zijn de belangrijkste producenten van drinkwater voor een groot deel van de Verenigde Staten. Het is dus belangrijk dat die rivieren schoon zijn en dat er niet al te veel industrie, olieproductie of andere vervuilende activiteiten plaatsvinden in de buurt van die rivieren.

Nu heeft de federale regering van de Verenigde Staten natuurlijk het beste voor met de burgers van die staten, ongeacht of het nu oorspronkelijke Amerikanen zijn of later, illegaal binnengekomen, blanke migranten. En toch heeft die federale regering nu vergunning verleend om onder die rivieren een buizenstelsel aan te leggen, de Dakota Access Pipeline.

Dat buizenstelsel gaat geen water transporteren naar de drogere gebieden, het is de bedoeling ruwe olie te laten stromen door die buizen. Die olie moet van North Dakota naar Illinois. Honderden oorspronkelijke Amerikanen lieten zich zien in protest tegen deze schrikbarende plannen. Ze willen het kostbare drinkwater van Amerika sparen van een zekere vervuiling door ruwe olie.

Het verhaal is wel net zo spannend als het indiaantje spelen van onze jonge jaren. Alleen zijn de resultaten hier echt waar. Er is sprake van gearresteerde oorspronkelijke Amerikanen en van intimidatie. Deze mensen willen alleen het kostbare drinkwater redden van een zekere vervuiling. Een buizenstelsel onder de belangrijkste watervoorziening van de Verenigde Staten is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van de inwoners, het is ook nog een niet echt ethisch verantwoord.

Een lek zou niet alleen het drinkwater vernietigen, ook de landbouwgrond kan ernstig vervuild raken.

De protesten hebben tot nog toe een stilstand in de aanleg van de buizen veroorzaakt. Helaas is dat waarschijnlijk maar tijdelijk, versterkingen zijn al opgeroepen.

take down
the paywall
steun ons nu!