Zijn vitamines wel zo gezond, of worden we door de industrie op het verkeerde been gezet?

Zijn vitamines wel zo gezond, of worden we door de industrie op het verkeerde been gezet?

woensdag 17 augustus 2016 05:02
Spread the loveVitamine supplement

Vitamines zijn nog steeds een beetje vreemde, maar half verklaarde fenomenen. Het eten zit er, volgens de producenten en supermarkten tenminste, vol mee.

En toch wordt er links en rechts aangedrongen op het innemen van, liefst veel natuurlijk, supplementen want het lijkt er op dat alleen veel groente en fruit eten toch niet genoeg is. Wat is nu de waarheid? Eten we niet genoeg groenten en fruit of is er toch iets mis met ons eten?

Al jaren proberen bedrijven ons eten te vervolmaken, te verfijnen en beter te maken. Dat begint natuurlijk met suiker. In ons hart weten we wel dat het product van een groene plant die een beetje lijkt op gras, groot gras en hoog gras, niet wit hoort te zijn. Ons verstand vertelde ons in het verleden hetzelfde verhaal, suiker, meel en dergelijken zijn helemaal niet wit.

Maar wit ziet er mooi uit en het lijkt schoon. En het bedrijfsleven heeft ons al die jaren voorgehouden dat wit goed is. Tegenwoordig weten we niet beter, wit is goed, wit is schoon, wit is mooi. Suiker en meel zijn wit.

Er blijft maar een klein nadeeltje hangen aan de kleur wit, er zit niets meer in. Witte suiker is alleen maar energie, heel veel energie. Zo veel energie dat het in sneltreinvaart omgezet wordt in vet als we die energie niet onmiddellijk kunnen gebruiken. Zo veel energie dat de interne organen die zijn gebouwd om suikers te verwerken dat niet meer aankunnen en in staking gaan! De pancreas, ook wel bekend als alvleesklier, houdt er mee op en we hebben op eens een epidemie van diabetes.

Het brood was ooit bruin, of zelfs zwart. En dat bruine of zwarte brood wordt in sommige delen van Europa nog gewoon gegeten, met name in Duitsland en Oostenrijk. Dat bruine of zwarte brood heeft smaak, is stevig en het vult de maag. In Nederland eten we wit brood, hagelwit brood. Daar hoef je niet eens op te kauwen, het smelt weg in je mond. Het heeft geen smaak dus je kunt het doorslikken zonder dat je het merkt. In het kort, wit brood, er zit niets meer in en het is gewoon vies! Hoe komt het dan dat we in Nederland zo gek zijn op de kleur wit?

Geraffineerde suiker

Om geraffineerde suiker te maken is een heel ingewikkeld proces nodig waarbij alleen maar goede bestanddelen uit de suiker worden gehaald. Geraffineerde suiker is daarom voor het menselijk lichaam eigenlijk niet eens meer acceptabel als voedingsmiddel. De suiker wordt gewassen, gesneden, gefilterd en gecentrifugeerd.

Daarna wordt het witter gemaakt met behulp van vermalen en verkoolde beenderen, ingedikt, gedroogd en gekristalliseerd. Formaldehyde, zwaveldioxide en blauwzuur zijn een paar van de hoog giftige stoffen die tijdens het proces gebruikt worden. Er zitten geen vitamines in uitgeraffineerde producten, ook niet in de mooie, witte suiker.

Datzelfde is waar voor brood en voor de meeste, behandelde voedingsmiddelen die we in supermarkten aangeboden krijgen. Het blikje doperwtjes, de pot appelmoes, ja zelfs de kip uit de diepvries. Alle eetbare producten die aangeboden worden kunnen behandeld zijn om ze langer houdbaar te maken of een betere kleur te geven. Of erger nog, gewoon om er voor te zorgen dat ze er beter uit zien, zoals het geval is bij witte suiker.

Natuurlijk kun je ongeraffineerde suiker kopen, maar dat is duur, moeilijk te vinden en ziet er niet zo mooi uit. Je kunt je eigen groenten en fruit gaan telen, maar niet iedereen heeft daar een stukje grond voor.

We zouden ook ons eten op de boerderij kunnen gaan kopen, iedere dag vers, en plaatselijk geteelde groenten en fruit, verse melk en eieren bij een andere boer en dan zelf ons eten koken. Maar we leven tegenwoordig in de stad, dat wil zeggen in een moderne Vinex wijk ver van het platteland. We moeten eten kopen dat lang goed blijft en we hebben vaak niet eens tijd om behoorlijk te eten, laat staan om te koken.
Voorbereide etenswaar is makkelijk en ze zijn niet allemaal slecht. Voorgesneden groenten of fruit in blik op het eigen sap, twee voorbeelden van hoe het wel kan. Maar in de meeste gevallen betekend het eten van voorbereidt voedsel veel verborgen sodium, vetten en natuurlijk suiker.

Vlees komt er niet veel beter vanaf

Kalfsvlees komt van dieren die kunstmatig in een toestand van bloedarmoede worden gehouden, zodat het vlees mooi en bleek is. Koeien produceren alleen maar melk voor hun kalveren. Willen wij de melk opdrinken dan zullen we het kalf uit het proces moeten halen, en dat gebeurt ook. Vlak na de geboorte wordt een mannelijk kalfje bij de zogende moeder weggehaald. De arme moeder gaat, nu zonder kalfje, verder met het produceren van het voedsel voor dat kalfje. De vrouwelijke kalfjes worden met emmer verwaterde melk opgevoed om maar zo snel mogelijk ook zwanger te worden, een kalfje te werpen en melk te produceren. De boer haalt de melk dan weg en verkoopt die, uiteindelijk aan u.

Ook vissen worden in tanks gekweekt, kippen in gigantische aantallen opgesloten in te kleine kooien voor uw eitje, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat betekend ongezond voedsel

Er zitten dus echt te weinig vitamines in ons eten. Als we niets uit de muur trekken of het bekende broodje met zogenaamd gehakt dat naar de vorm van het broodje geplet is, samen met een portie aan strippen gesneden aardappelen met veel zout en extra vet in de vorm van frietsaus naar binnen werken, eten we ingeblikte en voorgekookte maaltijden die heel erg lang goed blijven.

We moeten nu de vitamines die uit ons eten gekookt zijn als capsules slikken. Maar welke ingrediënten gebruiken de fabrikanten van die vitamines? De natuurlijke vitamines in groenten, fruit en andere gezonde etenswaar werken eigenlijk alleen wanneer ze in de groenten of het fruit zitten. Om vitamines te produceren gebruiken de meeste fabrikanten chemische middelen.

Citroenzuur wordt aan de man gebracht als vitamine C. Olie en vet als vitamines uit het B complex. Niet van wat er in die capsules zit is natuurlijk. Bijna alle vitamine C, ascorbinezuur die op de markt verkrijgbaar is wordt gemaakt van genetisch gemanipuleerde mais van het inmiddels beruchte bedrijf Monsanto. In veel multi vitamines zit calcium, pardon, het zijn gewoon gemalen schelpen, calcium in een vorm waar het lichaam niets mee kan aanvangen.

Toch maar even een studie aanhalen

In 2011 is er in de Verenigde Staten een observatie studie verricht om na te gaan of het innemen van multi vitamines al dan niet een langer leven tot gevolg had. De conclusie van deze studie was dat het tegendeel waar leek te zijn. In de geobserveerde groep vrouwen leken diegenen die multi vitamines innamen juist meer risico te lopen om te overlijden. Toegegeven, het was geen wetenschappelijke studie, dubbel blind en met de helft van een door het toeval geselecteerde groep aan de multi vitamines en de helft aan een placebo, maar toch.

Het kan natuurlijk zijn dat de vrouwen vitamines innamen omdat ze zich niet goed voelden, de mortaliteit heeft dan niets te maken met de vitamines maar was het gevolg van hun ziekte. Maar in 2012 vond de “Harvard Physicians’ Study II” plaats. Wel met door het toeval geselecteerde deelnemers, dubbel blind en de helft van de deelnemers aan de multi vitamines, de helft aan de placebo’s, precies zoals het hoort. Na tien jaar van observatie bleken er geen gevolgen te zijn voor wat betreft het voorkomen van hart aanvallen, hersenbloedingen of mortaliteit. Op zijn Nederlands, het maakt niet uit of je multi vitamines inneemt of niet.

Het is ook heel goed mogelijk dat het lichaam gewoon niet om kan gaan met de kunstmatige vitamines en mineralen, die dus geen effect hebben. Misschien moeten we maar ophouden geld uit te geven aan pilletjes en capsules die gezondheid beloven en gewoon weer gezond gaan eten en drinken. Toch maar op de fiets naar de boer dus.

 

Bronnen: 

http://nutritionfacts.org/2015/02/26/are-multivitamins-just-a-waste-of-money
http://www.earth-matters.nl/5/7290/gezondheid/de-tien-slechtste-toxines-verborgen-in-vitamines-supplementen-en-gezonde-voeding.html

Photograph: Creative Commons
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Multivitamin#/media/File%3AB_vitamin_supplement_tablets.jpg

take down
the paywall
steun ons nu!