Brazilië: een weinig Olympische coup-poging

Brazilië: een weinig Olympische coup-poging

woensdag 17 augustus 2016 22:13
Spread the love

Natuurlijk hebben wij niets tegen de Olympische Spelen. En ja, we doen het er als Belgen zelfs goed. Belgen in de sport zijn hot. Maar, nu alle aandacht op Brazilië gericht is, willen wij toch ook even meespreken. Zonder Brazilië is de klimaatkwestie niet op te lossen. En met een nieuwe halve dictatuur zal dat moeilijk gaan. Het is een land met een verpletterende verantwoordelijkheid op ecologisch vlak (door de aanwezigheid van zoveel tropisch regenwoud) en een diepe scheiding op sociaal vlak: naar schatting 18 miljoen mensen leeft er in absolute armoede. De sloppenwijken die men soms op TV toont zijn niks in vergelijking met de realiteit. Tachtig procent van het platteland is eigendom van vijf procent van de bevolking.

Daar werd sinds 2004 wat aan gedaan. Sinds Lula met zijn PT aan de macht kwam kropen 22 miljoen mensen, dank zij programma’s zoals de Bolsa Familiar uit de armoede. Er werd een begin gemaakt van ruimtelijke ordening en controle in het Amazonewoud. Anderzijds bleef Brazilië investeren in petroleumontginning en de bouw van stuwdammen (Belo Monte) in kwetsbare Amazonegebieden.

Het hek van de dam.

Sinds mei is de chaos compleet. Een aantal coalitiegenoten en opposanten van presidente Dilma Roussef (de opvolgster van Lula ) zetten de presidente voorlopig af. In Brazilië kan het parlement dat. De aanklacht was evenwel vals: Roussef werd beschuldigd van corruptie terwijl daar tot nu toe geen enkele aanwijzing voor is. Deze machtsgreep diende enkel om een terugkeer naar het oude regime mogelijk te maken. De interim-president Temer beperkte meteen een aantal sociale maatregelen en benoemde twee soya-magnaten tot ministers, onder wie Blairo Maggi…de koning van de soya en de ontbossing in het Amazonewoud.

De regering Temer heeft nog wat andere anti-ecologische aperitiefjes in de pijplijn zitten: in een wetsontwerp tot wijziging van de milieuwetgeving wordt voorgesteld om milieuëffectenrapporten af te schaffen en een maximum tijd te zetten op het verkrijgen van vergunningen. Eens de aanvraag binnen moet iets binnen een afgesproken tijdstip behandeld zijn of het verdict is positief. Voor een jonge complexe democratie als Brazilië is dit een essentiële wijziging. In januari nog werd de vergunning voor de Belo Monte waterdam ingetrokken omdat de compensatie voor de inheemse volkeren niet toegepast werd zoals voorzien. Deze week werd een gelijkaardig initiatief langs de Tapajos-rivier door de milieu-administratie na een lange procedure stil gelegd.

Neen, deze regering is voor de Brazilianen, het leefmilieu en het klimaat geen goede zaak. Op 29 augustus wordt de finale stemming voorzien in de afzettingsprocedure. Climaxi vraagt de internationale gemeenschap druk te zetten op de illegale Braziliaanse interim-regering om het af te bollen. Tegelijkertijd ondersteunen wij de eisen van belangrijke sociale groepen als de boeren en de inheemse bevolking: Als de Arbeiderspartij PT van Dilma en Lula deze strijd wint, dan moet ze een stap terug zetten rond de geplande infrastructuurwerken en dammen. De Coda Foreistal (boswet) moet opnieuw strenger gemaakt worden. De internationale gemeenschap moet Brazilië helpen zijn petroleum onder de grond te houden. Als dat niet gebeurt halen we de doelstellingen van de klimaattop in Parijs nooit.

Climaxi heet je welkom op de Acción Belga–Brasileña van zaterdag 20 augustus tussen 14 en 16 uur op het strand van Oostende. Info via filip(at)climaxi(punt)be.

take down
the paywall
steun ons nu!