Jazz Middelheim 2016 Jef Neve rapt en Melanie de Biasio breekt gebroken harten

Het Belgisch pianogenie Jef Neve bracht op de derde dag van het festival de Nederlandse zanger en rapper Typhoon mee naar Jazz Middelheim. Typhoon heeft al twee albums op zijn naam staan en zodoende een forse reputatie opgebouwd.

dinsdag 16 augustus 2016 08:33
Spread the love

Toch was het even afwachten wat de twee heren op het jazzfestival gingen doen want evident is deze combinatie niet. Maar ja hoor. Het klikte meteen met het publiek die een act kregen te horen die je op z’n minst extreem vernieuwend kan noemen. In een intiem duo brachten ze een subtiel uitgekiende muzikale symbiose ten berde waarbij de rapper via rake woorden een doordringende boodschap bracht. Neve virtuoos zoals steeds was op z’n best en bracht aftastend bloedmooi pianospel. Het span lanceerde een reeks beklijvende songs waarbij ze thema’s aansneden zoals liefde activisme Afrika en identiteit.

Soundnuances

Ook Melanie de Biasio stelde zoals verwacht niemand teleur. Haar poreuze soulstem in combinatie met het dreigende geruis van drums en fijnzinnig pianospel dat net boven de gehoorgrens danste, wiegde de toeschouwers naar hogere sferen en een zekere weemoedige gelukzaligheid. Melanie’s traag wiebelende prècence haar vingers uitgestrekt om haar minzame weeklacht kracht bij te zetten voerde het publiek naar het besef dat jazz in de eerste plaats een kunstvorm is waarbij de soundnuances onuitputtelijk zijn. Pure schoonheid was dit en het was dan ook muisstil in het Park den Brandt toen dit natuurtalent het beste van zichzelf gaf.

Revelatie

De revelatie op de Belgische dag van het jazzfestival was echter Stuff, een kwintet samengesteld met hoopgevende en ambitieuze muzikanten die een gewaagd experiment niet schuwen. De vijfkoppige band in hun nieuwe set Hybrid Love bracht een eigenzinnige ode aan 50 jaar muziektechnologische ontwikkeling. Via funky sax-lijnen die ze verweefden in de cadans van een forse porn bass smeten ze de vooringenomenheid over het onderscheid akoestisch/elektrisch bruusk de prullenmand in. Hun melodielijnen sloegen bij het publiek meteen aan dat meermaals om een bisnummer bleef applaudisseren en dat ook kreeg.

Jong talent

Heel wat bijval ook voor Avishai Cohen. Hij was de Artist in Residence tijdens deze 32ste editie van Jazz Middelheim. Hij stelde een indrukwekkend project voor samen de studenten van de afstudeerrichting Jazz van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hiermee toont het festival dat er heel wat getraind en hoopvol jong talent klaar staat. Jazzmuziek overbrugt alle generaties.

Pharoah Sanders

De laatste dag van dit jaarlijks jazzfestijn werd opgevuld met muziek van Craig Taborn, Dré Pallemaerts en het Power Trio Murray & Allen & Carrington. Oudere rakker Pharoah Sanders kwam ten slotte met zijn grotesk saxgeluid het stof in Park den Brandt wegblazen.

take down
the paywall
steun ons nu!