Ook na verdwijnen Vlaamse Verdedigings Liga blijft de racistische bagger stromen

Ook na verdwijnen Vlaamse Verdedigings Liga blijft de racistische bagger stromen

De ranzige onderbuik van Vlaanderen heeft de Vlaamse Verdedigingsliga niet nodig om loos te gaan op internet. De Facebook-pagina’s van sommige kranten bieden hen graag onderdak.

donderdag 11 augustus 2016 16:26
Spread the love

De Facebook-pagina van de Vlaamse Verdedigings Liga lag vorige week aan de basis van een mediastorm. Zowat alle partijen en krantencommentatoren namen er in scherpe bewoordingen afstand van. De pagina werd ondertussen door Facebook zelf verwijderd.

Maar dat betekent niet dat de racistische commentaarschrijvers nu dakloos zijn. Ze kunnen nog altijd hun gang gaan op de pagina van een krant als Het Nieuwsblad.

De rel op de website van VVL draaide rond de walgelijke commentaren op de dood van een jonge Belg op vakantie in Marokko. Het Nieuwsblad plaatste deze week een artikel op Facebook over een 7-jarige jongen die een pink verloor op een glijbaan. De jongen heet Youssef en de mama op de foto droeg een hoofddoek. Dat was voldoende om weer diezelfde gore commentaren uit te lokken. We zijn nu enkele dagen later en ze staan er nog altijd.










 

Onder sommige artikels staan er ook ronduit genocidaire commentaren. Dat is bijvoorbeeld het geval toen Het Nieuwsblad zonder enige duiding een IS-propagandafilmpje online gooide waarop te zien was hoe een kind verborgen achter een sluier een pop het hoofd afsneed. De makers van het filmpje (wie ze ook zijn) rekenen op een schokeffect. En de krant die dat publiceert, rekent op gemakkelijke clicks, comments, shares en likes en die kwamen er ook.










Gelijkaardige commentaren staan ook bij een artikel over een man met de Belgische nationaliteit die een aanslag zou gepleegd hebben in Irak.

 































De commentaren zijn shockerend, maar ze blijven gewoon staan. Dat is een bewuste keuze. Bij DeWereldMorgen.be worden dergelijke commentaarschrijvers meteen geblokkeerd. Dat lijkt ook het geval te zijn bij de Facebook-pagina van de Gazet van Antwerpen, nochtans een krant uit dezelfde groep als Het Nieuwsblad. Aan bepaalde verontwaardigde reacties kan je zien dat het er ook vol stond met dergelijke commentaren, maar de racistische comments zijn zelf niet meer te zien.

Dat blijkt trouwens het enige verschil met de FB-pagina van de VVL. Bij Het Nieuwsblad krijgen de racisten weerwerk. Er zijn evenveel mensen die met walging reageren op hun ranzigheid.

Maar ondertussen gebeurt het dus wel. Mensen die met foto en meestal hun volledige naam oproepen tot de zwaarste misdaden tegen de menselijkheid (genocide, massaverkrachting, uitdrijving). Het gerecht grijpt niet in, Facebook laat het gebeuren en Het Nieuwsblad heet hen welkom.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!