Gemeenteraadslid opgepakt. Verdacht van actie tegen TTIP

Een gemeenteraadslid werd met veel machtsvertoon uit zijn bed getild en geboeid meegenomen naar het politiekantoor. Hij wordt er van verdacht één van de activisten te zijn die vorige maand een anti-TTIP-boodschap op het Coca-Cola-reclamebord in Brussel toverde.

donderdag 11 augustus 2016 12:12
Spread the love

Het was één van de meer spectaculaire acties tegen de TTIP-onderhandelingen. Activisten beklommen op 10 juli, de avond van de EK-finale, de grote billboard van Coca-Cola op het Brouckèreplein. Ze plugden in op de computer die het scherm bedient en even later verscheen de boodschap ‘TTIP Game Over’. De uitbater van het reclamebord zag zich gedwongen om het scherm uit te zetten. De actie werd in een filmpje opgeëist door ‘Ecran de fumée’.

Op dinsdagochtend 2 augustus viel de politie binnen bij Hugo Périlleux-Sanchez, gemeenteraadslid van Ecolo in Watermaal-Bosvoorde. De politie zei dat hij verdacht werd van het pirateren van het reclamebord. Zijn materiaal – smartphone, computer en fotoapparaat – werden in beslag genomen en hij werd gehandboeid meegevoerd naar het politiekantoor. Hij werd er uren vastgehouden, maar tijdens de ondervraging gaf hij maar één antwoord: ‘Je n’ai rien à déclarer.’

Coca-Cola is via de lobbygroep Food Drink Europe trouwens nauw betrokken bij de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord dat volgens tegenstanders desastreuze gevolgen zou hebben voor arbeids- en milieuregels.

Er werd een rekening geopend om geld in te zamelen voor de eventuele juridische kosten van Périlleux-Sanchez en andere activisten die nog last dreigen te krijgen na deze actie.

Op 20 september is er in Brussel een nationale betoging tegen het TTIP.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!