Racistische bagger ‘Vlaamse Verdedings Liga’ gewoon getolereerd

Racistische bagger ‘Vlaamse Verdedings Liga’ gewoon getolereerd

Op de facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga floreren de aanzetten tot geweld tegenover moslims. Er zijn meerdere strafbare feiten vast te stellen. Maar volgens de beheerder van de pagina is er geen vuiltje aan de lucht.

dinsdag 2 augustus 2016 11:42
Spread the love

De 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Winterslag kwam tijdens zijn vakantie in Marokko om het leven tijdens een ongeval met een quad. Dat bericht werd onder meer door het Belang van Limburg gebracht. De extreem-rechtse facebookpagina Vlaamse Verdedings Liga (VVL), deelde het artikel van het Belang van Limburg. Daarop volgde een stroom aan racistische reacties en oproepen tot haat en geweld:
 

 

 

 

 

 

 
Toen deze bijzonder heftige reacties als screenshots begonnen rondgaan op facebook en veel verontwaardiging uitlokten besloot de VVL om de post offline te halen. Toch kan dit niet als een geïsoleerd incident beschouwd worden. Het feit alleen al dat een extreemrechtse pagina het nodige acht om te berichten over de tragische en onpolitieke dood van een jonge Vlaming te delen, dient natuurlijk om dit soort reacties te kunnen uitlokken.

 Even verder scrollen op de pagina van VVL bevestigt dit vermoeden. Op 27 juli deelde de VVL een post over een geïmproviseerde bom die ontplofte voor een Duits opvangcentrum. Een actie die werd toegejuicht door de fans van VVL en die reacties bleven probleemloos staan:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eveneens op 27 juli post de VVL een bericht over een Soedanese vluchteling die ter hoogte van Calais werd doodgereden door een vrachtwagen. Ook hierover kan de pret schijnbaar niet op bij de volgers van de VVL. Opnieuw zien de beheerders van de pagina geen enkele reden om in te grijpen.
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie even de moeite neem om doorheen de wall van de VVL te scrollen zal makkelijk nog honderden gelijkaardige reacties en posts vinden. Het gaat dus zeker en vast niet om geïsoleerde incidenten, maar om een duidelijke campagne die oproepen tot haat en geweld stimuleert en gedoogt.

Maatregelen

Nu de commentaren op de dood van de jonge Limburger op sociale media rondgaan, hebben meerdere activisten en gedegouteerde burgers al gemeld dat ze klacht willen indienen tegen de beheerders van de facebookpagina Vlaamse Verdedigings Liga.

“Als mensen op dergelijke pagina’s stoten, kunnen ze dat rapporteren bij Facebook.”, zo stelt Unia bij monde van woordvoerder Bram Sebrechts. “Facebook engageert zich om de klachten binnen de 24 uur te behandelen. Mensen kunnen ook het meldingsformulier op de website van Unia invullen. Onze juristen bekijken dat dan en kunnen gebruik maken van onze rechtstreekse lijn met Facebook.”

“Er moet wel altijd een onderscheid gemaakt worden. Kwetsen en beledigen is niet strafbaar. Aanzetten tot haat wel. Ik heb wel het gevoel dat alle remmen los zijn op sociale media. De haat verspreidt zich als een lopend vuur.”

In 2015 ontving Unia 654 meldingen over feiten die te maken hadden met de media. Die meldingen mondden uit in 365 dossiers. 91 procent van die dossiers ging over haatboodschappen op het internet.

Wie is de VVL?

 Drijvende kracht achter de VVL is Gunther Vleminx. Een echt geheim is dat niet, wie even de VVL googlet komt al snel op zijn naam uit. En zijn eigen facebookprofiel laat ook weinig aan de verbeelding over. Hij is een oude bekende in extreem-rechtse middens die steevast present tekent op Pegida-betogingen. Daarnaast heeft hij ook banden met Vlaams Belang, de enige partij waarvan de VVL trouwens berichten post op hun facebookpagina. Gunther Vleminx en Filip De Winter

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!