Dit jaar al bijna dubbel zo dodelijk voor vluchtelingen als vorig jaar

Dit jaar al bijna dubbel zo dodelijk voor vluchtelingen als vorig jaar

Op 2 september 2015 spoelde het levenloze lichaam aan van de jonge kleuter Aylan. Het werd het beeld van de zogenaamde vluchtelingencrisis van 2015. Nu, een jaar later, moeten we vaststellen dat er bijna reeds dubbel zoveel vluchtelingen verdronken zijn in de Middellandse Zee en dat er veel minder (media)aandacht voor is.

maandag 1 augustus 2016 16:30
Spread the love

In een poging Europa te bereiken, verdronken tussen 1 januari en 30 juli 2015 1970 vluchtelingen in de Middellandse Zee. Tussen 1 januari en 27 juli 2016 kwamen er reeds 3034 vluchtelingen om het leven. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, want de cijfers zijn minimale schattingen. De gegevens werden verzameld door Global Migration Data Analysis Centre van de IOM (Internatiol Organisation for Migration).

Het stijgend aantal doden hangt ten dele samen met een nog steeds toenemend aantal vluchtelingen die de oversteek richting Europa wagen. In de eerste zeven maanden van 2015 arriveerden 220054 vluchtelingen in Europa. In de eerste maanden van dit jaar zijn dat er ruwweg 31000 meer.

De zogenaamde vluchtelingencrisis is dus eigenlijk nooit gestopt, ze is enkel in omvang toegenomen. De meeste vluchtelingen komen nog steeds toe op de Griekse eilanden en kusten. In 2016 waren dat er net geen 160.000. Dat zijn er een pak meer dan in 2015, toen er tussen januari en juli 126541 vluchtelingen strandden in Griekenland.

take down
the paywall
steun ons nu!