Bijna 400.000 burgers afgesneden van hulp in Syrië

Vierentwintig hulporganisaties waarschuwen voor de snel verslechterende toestand in Syrië, waar meer dan 300.000 burgers in Aleppo en naar schatting 60.000 in de regio Manbij al drie weken zonder hulp zitten.

woensdag 27 juli 2016 10:31
Spread the love

Volgens de organisaties, waaronder Oxfam, Save the Children, World Vision en Christian Aid, zijn in Aleppo onlangs vijf medische centra gebombardeerd. De laatste aanvoerroute naar het deel van Aleppo dat in handen is van de oppositie wordt al sinds 7 juli versperd door het Syrische leger.

“Het voedsel is naar verwachting binnen een paar weken op”, waarschuwen de organisaties. “Ook een warenhuis met voedsel is aangevallen. Daarbij zijn bijna 10.000 voedselpakketten verwoest. Brandstof, van essentieel belang voor medische centra en waterpompen, is nog nauwelijks beschikbaar.”

Nieuw Madaya

Syriërs in Manbij, Aleppo, Idleb, Daraya en elders in het land hebben te maken met honger en gebrek aan medische zorg, zegt Sonya Khush, directeur van Save the Children. “Als de gewapende partijen de weg niet vrijmaken voor humanitaire hulp, zullen vrouwen, kinderen en mannen verhongeren.”

In Daraya rukten de Syrische regering en geallieerde strijdkrachten op 11 juli verder op naar de stad, waardoor vierduizend burgers werden afgesneden van water en landbouwgrond. Daraya wordt al langer dan vier jaar belegerd door de Syrische regeringstroepen. De plaatselijke bevolking moest in die tijd leven van inadequate landbouwproductie.

“Deze laatste ontwikkeling betekent dat de enige consistente voedselbron van de bevolking er niet meer is”, zegt Yarub Al-Shiraida, land-directeur van hulporganisatie Syria Relief. “Mensen leden al aan ondervoeding. Dit dreigt uit te lopen op een nieuw Madaya.” In Madaya leidde belegering in december tot minstens 86 doden door honger.

VN

In Idleb nam het aantal luchtaanvallen in de afgelopen weken sterk toe. Daarbij werden huizen van burgers en infrastructuur vernield. Ongeveer 3500 gezinnen zijn gevlucht naar aangrenzende districten.

De Verenigde Naties hebben afspraken gemaakt over betreding van alle belegerde gebieden, sinds de oprichting van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG). “We wijzen alle betrokken regeringen – in het bijzonder die van de VS en Rusland als medevoorzitters van de ISSG die in Genève vergadert – op hun verantwoordelijkheid de naleving van die afspraken af te dwingen”, zegt Frances Guy van Christian Aid.

take down
the paywall
steun ons nu!