Groot Barrièrerif Australië (Lock the Gate Alliance)

Klimaat veruit grootste bedreiging voor koraalriffen

Niet overbevissing of vervuiling maar de klimaatverandering vormt veruit de grootste bedreiging voor koraalriffen wereldwijd. Dat blijkt uit een analyse van meer dan 1700 studies.

maandag 25 juli 2016 10:31
Spread the love

Koraalriffen gaan er wereldwijd sterk op achteruit. In april nog bleek dat 93 procent van het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste rif ter wereld, aangetast is door verbleking. De riffen lijden onder een combinatie van factoren zoals vervuiling, overbevissing, scheepvaart en mijnbouw.

Uit een nieuwe studie in Nature Scientific Reports blijkt echter dat de klimaatverandering veruit de grootste bedreiging is voor riffen over de hele wereld. Om de riffen te herstellen is het niet voldoende om de lokale bedreigingen aan te pakken, maar moeten er ook uitstootbeperkingen gehaald worden.

De wetenschappers analyseerden een database met meer dan 1700 studies van riffen over de hele wereld. Ze wilden weten of riffen die geïsoleerd zijn van menselijke invloeden zoals vervuiling en overbevissing meer levend koraal bevatten en minder zeewier, een teken van gezonde riffen. Tot hun verbazing stelden ze vast dat dat niet het geval was.

Broeikasgassen

“We waren verrast dat zelfs riffen die geïsoleerd zijn van lokale invloeden het eigenlijk niet beter doen”, zegt John Bruno, hoogleraar Mariene Ecologie aan de Universiteit van North Carolina. “Deze bevindingen zetten een groot paradigma in riffenecologie en bescherming op zijn kop: de aanname dat geïsoleerde riffen ongerept zijn en dus beter bestand tegen de klimaatverandering.”

Om de riffen te redden moeten er wereldwijd minder broeikasgassen worden uitgestoten, zeggen de onderzoekers. “We moeten onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen in de komende decennia”, zegt medeauteur Abel Valdivia. “Een beter lokaal beheer alleen is niet voldoende.”

Bron: Coral reef degradation is not correlated with human population

take down
the paywall
steun ons nu!