(NOAA)

Heet heet heet: de wereld is aan het bakken in 2016

De warme dagen van juli 2016 doen ons zweten. Niet alleen ons, over de hele wereld worden records verbroken. Uit nieuwe data blijkt dat de wereld in 2016 aan het bakken is. Toch blijft de Republikeinse partij in de VS denken dat de klimaatverandering een grote grap is.

vrijdag 22 juli 2016 17:22
Spread the love

De Republikeinse Partij kwam van 18 tot 21 juli 2016 samen in Cleveland, Ohio voor de partijconventie waar hun kandidaat voor het presidentschap werd aangeduid. Hoewel een minderheid van Republikeinen de invloed van de mens in de opwarming van de aarde erkennen, blijft de Republikeinse Partij in het algemeen argwanend en ontkennend. Toch blijkt uit nieuwe data dat de wereld wel degelijk in vuur en vlam staat.

De Amerikaanse overheidsdienst National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) verklaarde dat juni 2016 1,62 graden Fahreneheit (ongeveer 1 graad Celsius) hoger was dan het gemiddelde in de twintigste eeuw. Dit brak het vorige record en juni 2016 werd de warmste juni in de geschiedenis van de moderneweermetingen. Meer nog, de gemiddelde globale oppervlaktetemperatuur van de zee brak ook een record in dezelfde maand juni 2016.

Het breken van twee records bleek nog niet genoeg te zijn. Het Goddard Institute for Space Studies (GISS) van de NASA meldde dat de eerste zes maanden van dit jaar (januari tot en met juni 2016) ook het warmste half jaar was op aarde sinds de metingen bestaan. Daarenboven registreerde NASA ook dat vijf van de zes maanden (januari tot en met juni 2016) records braken voor de kleinste maandelijkse ijsomvang van de Noordelijke Ijszee sinds 1979.

“Het is dit jaar al een recordjaar geworden voor globale temperaturen, maar de hoge recordtemperatuur in het Noordpoolgebied in de laatste zes maanden is nog extremer,” zei Walt Meier, een zee-ijswetenschapper voor GISS. “Zowel deze warmte als de ongewone weerpatronen leiden tot een record lage omvang van het zee-ijs dit jaar.”

Bij de organisatie Climate Central, schrijft Andrea Thompson: “Terwijl 2016 een boost krijgt van een uitzonderlijk sterke El Niño, zijn de recordtemperaturen grotendeels het resultaat van overmatige warmte die zich opstapelt in de atmosfeer van de aarde door de ophoping van broeikasgassen. Deze warmte doet het globale zeeniveau stijgen, verstoort ecosystemen en leidt tot meer extreme weersomstandigheden.” GISS-directeur Gavin Schmidt zegt dat terwijl El Niño de schuld kan krijgen voor 40 procent van de recordwarmte, “60 procent veroorzaakt wordt door andere factoren.”

Ondertussen zet de VS zich schrap voor een nakende hittegolf. Bob Henson, blogger voor de klimaatwebsite Weather Underground, waarschuwt dat “als dit brandend hete weer voortduurt tot in augustus, de kansen op een ‘flash drought (droogte door het plotse ontstaan van hoge temperaturen en een daling van het bodemvocht) in het hart van het land heel groot zijn.” Betreurenswaardig dus dat de Republikeinen nog steeds geloven dat klimaatverandering bedrog is.

Dit artikel werd overgenomen van CommonDreams (Hot Hot Heat: New Data Shows World is Baking in 2016) en vertaald door Sara Schaeken.

Zie ook June marks 14 consecutive months of record heat for the globe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!