Een vereenvoudigde weergave van fracking. Onder hoge druk wordt water met chemicaliën in de rotsbodem gepompt, waardoor die in stukken breekt. Het zo vrijgekomen gas wordt vervolgens opgepompt.

“Fracking schaliegas veroorzaakt astma”

Mensen die in de buurt van intensieve schaliegaswinning wonen, hebben vaker astma-aanvallen dan anderen. Dat blijkt uit een studie in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

woensdag 20 juli 2016 16:43
Spread the love

In de publicatie van de American Medical Association is niet gekeken naar de exacte oorzaak van het verhoogde aantal aanvallen bij astma-patiënten. Volgens hoofdauteur Sara Rasmussen van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health, kan zowel luchtvervuiling als stress een verklaring zijn.

Bij schaliegaswinning (fracking) komen vervuilende stoffen vrij, zoals fijnstof, vluchtige organische stoffen en zwaveldioxide. Ook wordt materieel gebruikt dat lawaai en fel licht produceert, wat kan bijdragen aan onrust en slapeloosheid. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze omstandigheden astma kunnen verergeren.

Medische dossiers

In Pennsylvania wordt sinds ongeveer tien jaar op grote schaal schaliegas gewonnen. Voor de studie werden vanaf 2012 medische dossiers geanalyseerd van inwoners van de staat. Alleen ademhalingsproblemen die gemeld werden bij artsen, werden meegenomen in het onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de nabijheid van schaliegasbronnen, de diepte van de bron en het productievolume. In de omgeving van bronnen met de hoogste productie, werden meer ademhalingsproblemen geconstateerd.

Bij het onderzoek werd ook gekeken naar andere factoren die de resultaten mogelijk hebben kunnen beïnvloeden, zoals roken, sociaaleconomische status van de patiënten en de nabijheid van autoverkeer.

De studie werd maandag 18 juli gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, een publicatie van de American Medical Association

Bron: Association Between Unconventional Natural Gas Development in the Marcellus Shale and Asthma Exacerbations

take down
the paywall
steun ons nu!