Donald Trump (Gage Skidmore)

Amerikaanse kiezer heeft geen hoge dunk van Clinton en Trump

Of ze nu voor Clinton of Trump gaan stemmen, maakt niet uit: de meeste Amerikaanse kiezers hebben geen hoge dunk van de twee presidentskandidaten. Dat blijkt uit een grootschalige enquête door het Pew-onderzoekscentrum.

maandag 18 juli 2016 12:04
Spread the love

Is de presidentskandidaat “iemand die je bewondert”? Slechts 10 procent van de Amerikaanse kiezers vinkte in de enquête deze mogelijkheid aan voor Donald Trump, maar ook Hillary Clinton doet het niet bijster goed: slechts 18 procent heeft bewondering voor haar.

En wat met “oprechtheid”? Dat woord past volgens 19 procent bij Trump, volgens 13 procent bij Clinton. De uitspraak “kan het land verenigen” past volgens 19 procent bij Trump, volgens 17 procent bij Clinton.

Geschikt als president

Zelfs de kiezers die van plan zijn op Clinton te stemmen, hebben geen hoge pet op van haar. Het woord “oprechtheid” bijvoorbeeld past slechts volgens een kwart van deze groep bij haar.

Clinton scoort wel op meerdere punten beter dan Trump – ze is bijvoorbeeld beter geïnformeerd volgens de kiezer – maar haar scores zijn meestal aan de lage kant en haar voorsprong op Trump is zelden groot.

Het grootste verschil vertonen beide kandidaten als het over “extreem” gaat. Volgens 55 procent van de kiezers gaat dat woord op voor Trump, slechts 19 procent vindt hetzelfde van Clinton.

Het onderzoek vond vorige week plaats bij 4600 geregistreerde kiezers. Het peilde vooral naar de manier waarop de kiezer naar de kandidaten kijkt, niet zozeer hoe hij uiteindelijk gaat stemmen.

Wat het vermoedelijke stemgedrag betreft, was het item “persoonlijk geschikt om president te zijn” een van de interessantste. 56 procent zei dat dit kenmerk van toepassing is op Clinton, slechts 30 procent zei hetzelfde over Trump.

Bron: Voters’ Perceptions of the Candidates: Traits, Ideology and Impact on Issues

take down
the paywall
steun ons nu!