(Paul Williams)

Klimaatverandering doet ook wolken verhuizen

Wolken verschuiven steeds meer richting de polen en dringen ook hoger de atmosfeer binnen. Dat blijkt uit een analyse van satellietdata sinds begin de jaren tachtig.

donderdag 14 juli 2016 15:15
Spread the love

De studie die verscheen in Nature, is belangrijk omdat er tot nog toe veel wetenschappelijke onzekerheid bestond over de invloed van de klimaatverandering op het wolkendek. Wolken laten zich niet makkelijk voorspellen door klimaatmodellen, maar zijn wel een belangrijke factor omdat ze zonnestralen reflecteren.

In deze studie combineerden de wetenschappers bestaande observaties, die bedoeld waren voor weersvoorspellingen op korte termijn, tot patronen over bijna dertig jaar. Daarvoor moesten ze zorgvuldig verschillende datasets combineren en afwijkingen elimineren om tot trends op lange termijn te komen.

Opschuiven

Het team ontdekte zo dat het wolkendek in gebieden met een gematigd klimaat is verminderd tussen 1983 en 2009. Die vaststelling bevestigt klimaatvoorspellingen dat droge zones zich zullen uitbreiden vanuit de subtropische regio’s en opschuiven richting de polen. Een andere opvallende vaststelling is dat de top van de wolken steeds hoger in de atmosfeer klom.

“Dit is het eerste geloofwaardige bewijs dat we hebben over de invloed van de klimaatverandering op wolken”, zegt Joel Norris, klimaatwetenschapper aan het Scripps Institution of Oceanography in California.

Bron: Evidence for climate change in the satellite cloud record

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!