Black Lives Matter protest in San Francisco (Michele Ursino)

Black Lives Matter: aanhoudende protesten tegen politiegeweld

In een aantal grote steden, in de VS en het Verenigd Koninkrijk, kwamen mensen op straat om het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen aan te klagen. Ook in Brussel protesteert men tegen het politiegeweld op vrijdag 15 juli.

maandag 11 juli 2016 16:41
Spread the love

Dezelfde rechten voor iedereen blijkt een illusie te zijn. Het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is het onderwerp van protest. Zowel in Phoenix (Arizona), New York City, Washington, D.C., Indianapolis, San Francisco, Nashville, Baton Rouge, Minneapolis-St. Paul, Rochester (New York) als in Londen, Brixton en Bristol vonden afgelopen weekend (9-10 juli) protesten plaats, allemaal met dezelfde leuze: “Black lives matter!”.

Deze protesten zijn het gevolg van de dodelijke schietpartijen, waarbij Alton Sterling en Philando Castile om het leven kwamen. Alton Sterling, een 37-jarige man, werd dinsdag 5 juli door een politieagent doodgeschoten in de Amerikaanse stad Baton Rouge (Louisiana). Philando Castile, een 32-jarige man, is in diezelfde week overleden toen een agent hem in de arm schoot bij een verkeerscontrole in St-Paul (Minnesota). Toch zijn Alton Sterling en Philando Castile niet de enige voorbeelden. Volgens de cijfers van mapping police violence werden er in de VS 346 Afro-Amerikanen gedood door de politie in 2015, waarvan er meer dan 100 ongewapend waren.

In de VS vonden de protesten plaats in een sfeer van angst en spanning, nadat een schutter vijf politieagenten doodschoot op een demonstratie van Black Lives Matter in Dallas (Texas) op donderdag 7 juli.

Massale arrestaties

De meeste protesten verliepen vredevol, toch werden heel wat mensen gearresteerd. Jamira Burley, de campagneleider voor wapengeweld en de hervorming van het strafrechtstelsel van Amnesty International, stelt zich vragen bij het groot aantal arrestaties en de onevenredige reactie op de vreedzame protesten.

In Baton Rouge werd de prominente activist DeRay Mckesson gearresteerd terwijl hij de demonstratie aan het filmen was. In Rochester in de staat New York werden 74 mensen gearresteerd, waaronder twee journalisten. De lokale politie bood enkel zijn excuses aan voor de arrestatie van de twee reporters. In Minnesota werden 102 mensen opgepakt, nadat er volgens lokale media vuurwerk en stenen op de politie gegooid werd.

Ook in het Verenigd Koninkrijk

Ook in Londen, Brixton en Bristol in het Verenigd Koninkrijk vonden protesten plaats. Mensen liepen massaal door te straten en riepen “black lives matter” en “hands up, don’t shoot”, om het politiegeweld tegen zwarten aan te klagen.

De demonstranten wouden een duidelijke boodschap overbrengen: “freedom is never given. You have to take it. Freedom isn’t a distant dream, it’s possible.” “Vrijheid is geen gegeven. Je moet het nemen. Vrijheid is geen verre droom, het is mogelijk.”

Deze problematiek krijgt steeds meer internationale aandacht. Ook in België wordt een protestactie gepland (Black Lives Matter Belgium). Deze zal doorgaan op vrijdag 15 juli in Brussel.

Ricardo A. Sunga III, een mensenrechtenexpert die momenteel werkt voor de VN-Commissie ‘Mensen van Afrikaanse Afkomst’, stelt dat de dood van Alton Sterling en Philando Castile het hoge niveau van structurele en institutioneel racisme aantoont. Bestaande maatregelen om tegemoet te komen aan de door vooroordelen gemotiveerde racistische misdrijven zijn onvoldoende om het geweld te stoppen.

Met deze protestacties vraagt men dan ook aandacht voor en maatregelen om deze problematiek aan te pakken. Dit moet een nationale prioriteit worden.

Bron: Demonstrations Against Police Violence Occupy Streets in US and UK

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!