Het Amazonewoud, de 'groene longen' van onze planeet verliest geleidelijk aan capaciteit om CO2 uit de atmosfeer te halen (Joseph King)

Droogte vermindert opslagcapaciteit CO2 in Amazonewoud

Nieuw onderzoek toont aan dat droogte in het regenwoud de groei van bomen afremt en de opslagcapaciteit van CO2 sterk terugdringt.

donderdag 7 juli 2016 14:16
Spread the love

Recente periodes van droogte in het Amazonegebied hebben bomen doen afsterven en hun groei geremd. Dat heeft invloed op de opslagcapaciteit van CO2, zeggen wetenschappers van de universiteiten van Exeter en Leeds.

Bomen nemen CO2 op door fotosynthese. Op die manier vormen ze een koolstofreservoir dat bijdraagt aan het afremmen van de opwarming van de aarde.

Groene longen

Eerdere studies toonden al aan dat het Amazonewoud – het grootste tropische woud op aarde en de ‘groene longen’ van de planeet – geleidelijk aan capaciteit verliest om CO2 uit de atmosfeer te halen.

Deze nieuwe studie over de effecten van droogte op het Amazonewoud schetst een meer complex beeld. De bossen zouden immers dynamisch reageren op het veranderende klimaat.

Biomassa verloren

Voor hun onderzoek baseerden de wetenschappers zich op twee droogteperioden in 2005 en 2010. Ze wilde achterhalen hoe droogte de groei van bomen beïnvloedt en dus ook de hoeveelheid CO2 die ze uit de atmosfeer halen.

De droogte deed de meerderheid van de bomen in het regenwoud trager groeien. Aan de hand van langetermijnmetingen op honderd locaties in het Amazonegebied konden de wetenschappers achterhalen dat zowel tijdens de eerste als tijdens de tweede droogte biomassa tijdelijk verloren ging.

Waar de beide droogteperioden veel bomen deden afsterven, had de droogte in 2010 ook een negatief effect op de groei van de overlevers. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat veel bomen erg aangetast waren maar niet tot op het punt dat ze doodgingen.

Hoofdauteur Ted Feldpausch van de University van Exeter zegt dat “het extreem belangrijk is om aan te tonen dat de groei van tropische bomen afneemt tijdens droogte. Het vertelt ons dat de klimaatverandering niet enkel meer CO2 tot gevolg heeft doordat bomen afsterven, maar ook doordat de opslag van CO2 afgeremd wordt omdat de bomen trager gaan groeien.”

“Al decennia lang bewijst het Amazonewoud ons een ongekende dienst door elk jaar miljoenen tonnen meer CO2 op te vangen door de groei van bomen, dan door het afsterven ervan. Zowel de droogte van 2005 als die van 2010 hebben die winst teniet gedaan.”

Het Amazonewoud slaat 100 miljard ton CO2 op in biomassa. Veranderingen in de samenstelling van het woud, hebben wereldwijd gevolgen.

take down
the paywall
steun ons nu!