Een Senegalese Quick Reaction Force (QRF) in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek om de VN-operatie MINUSCA te versterken (UN Photo / Nektarios Markogiannis)

VN waarschuwen voor nieuw geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

De veiligheids- en mensenrechtensituatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) dreigt opnieuw te verslechteren, waarschuwen de VN. Het land kreeg sinds juni 2016 te maken met een reeks incidenten in de hoofdstad Bangui en op het platteland.

dinsdag 5 juli 2016 11:51
Spread the love

“Hoewel 2016 positief begon met goed verlopen verkiezingen in februari, vrees ik na de recente gebeurtenissen in Bangui en andere delen van het land opnieuw voor geweld in de komende maanden”, zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad Al Hussein, op 4 juli 2016 in zijn verklaring.

“Er bestaat een dringende noodzaak om gewapende groepen te ontwapenen. Zij zijn te machtig en dreigen opnieuw geweld aan te stichten. Ook moet de autoriteit van de overheid en de rechtsstaat hersteld worden, voor de veiligheid van alle burgers”, zei hij.

Minusca

Sinds het midden van juni 2016 groeien de spanningen in Bangui tussen gewapende groepen en militairen van de VN-Stabilisatiemacht (Minusca) in PK5, een moslimwijk in Bangui. Op 20 juni werden zes gewapende mannen gedood en raakten vijftien burgers gewond bij gevechten. Op dezelfde dag ontzette Minusca politieagenten die klem zaten in een gebouw dat werd omsingeld door een vijandig menigte. Op 24 juni werd een Senegalese VN-militair in Bangui vermoord door onbekende mannen.

Elders in het land was ook sprake van geweld op plaatsen waar gewapende groepen nog steeds macht hebben. In juni kwamen hier zeventien mensen om.

Oeganda

Zeid sprak ook zijn zorgen uit over de mensenrechtenschendingen door het Verzetsleger van de Heer (LRA) in het zuidoosten van het land. Dat maakt zich daar schuldig aan moorden, verminkingen, ontvoeringen, seksslavernij en gedwongen rekrutering van kinderen.

Niet alleen het LRA maakt zich volgens hem schuldig aan wreedheden, ook leden van het Oegandese leger, die in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn gestationeerd om het LRA te bestrijden, worden hiervan beschuldigd.

Tijdens verkennend onderzoek stelden minstens achttien meisjes en vrouwen dat ze te maken hadden gehad met seksueel geweld en intimidatie door Oegandese militairen. Zeid zegt dat de VN contact hebben gehad met de Oegandese autoriteiten over de beschuldigingen en dat het verkennende onderzoek een vervolg zal krijgen.

Bron: Zeid warns of risk of re-escalation of violence in CAR

take down
the paywall
steun ons nu!