Antwerpse buurtwerking in gevaar door verkoop aan sociaal bouwpromotor

In de Antwerpse Provinciestraat wordt een oud kloostergebouw verkocht aan maatschappij De Ideale Wereld, die er sociale woningen zal inrichten. De verkoop werd bevestigd door de Antwerpse provincieraad. Vzw Kievitsnest, die de site al meer dan 10 jaar gebruikt voor socio-culturele activiteiten, betreurt de beslissing en blijft vechten voor het voortbestaan van zijn buurtwerking.

dinsdag 28 juni 2016 13:28
Spread the love

Buurtwerking vzw Kievitsnest zag het licht toen een aantal buurtbewoners van de Antwerpse Kievitwijk, vlakbij het Centraal Station, in 2005 de handen in elkaar sloegen om een leegstaande kloostersite in de Provinciestraat om te bouwen tot een ontmoetingscentrum voor mensen uit de buurt. Zo werden in het klooster jarenlang workshops en speel- en knutselnamiddagen voor kinderen georganiseerd en werd de kapel wekelijks omgedoopt tot buurtcafé.

Dat ging door tot de eigenaar van de kloostersite provincie Antwerpen in 2014 besliste om het gebouw te verkopen. ‘Lineaire besparingen’, klonk het daar. Kievitsnest stemde er toe mee in dat het pand verkocht kon worden, op voorwaarde dat het project van de koper zou voldoen aan vier voorwaarden:

  • Het goed moet gebruikt worden voor een sociaal-cultureel project.
  • De tuin moet overdag open blijven voor de buurt.
  • De buurt moet betrokken worden bij de realisatie van het project. 
  • In het project dienen woon-en verblijfplaatsen voorzien te worden.

De provincieraad stemde aanvankelijk in met deze voorwaarden. Toen de sociale bouwmaatschappij De Ideale Woning (DIW) als hoogste bieder uit de bus kwam werd echter al snel duidelijk dat dit bedrijf de kloostersite uitsluitend wilde gaan gebruiken voor de bouw van sociale woningen en dat de provincieraad niet zo zwaar tilde aan deze vier voorwaarden.

 “Ons contact met DIW sprong af nadat zij als partij met voorkooprecht een project voorstelden dat ons omwille van verschillende conflicterende elementen niet kon bekoren”, zegt Benjamin De Bruyn, voorzitter van vzw Kievitsnest. “Zo wilde DIW bepaalde stukken van de kloostertuin bijvoorbeeld inrichten als ‘semi-private delen’, waardoor hij compleet onaantrekkelijk zou worden voor de buurtbewoners”, legt hij uit.

Win-winscenario

Toch gaat de verkoop twee jaar later, ondanks protest van Kievitsnest, dus gewoon door. Nochtans bestaat er volgens De Bruyn een simpele oplossing die voor alle betrokkenen voordelig is. Zo zou DIW haar sociale woningen perfect kunnen integreren in het project van commerciële vastgoedpromotor Roots Real Estate (RRE), de tweede hoogste bieder voor de aankoop, die wél bereid is om samen te werken met Kievitsnest.

“Op die manier heeft RRE een verzekerde afname van een deel van het klooster, terwijl DIW zich kan focussen op haar kerntaak. Daarbij hebben alle partijen baat bij de interne en externe synergie die in het project van RRE geïntegreerd is”, legt hij uit.

“Het hele verhaal ruikt naar partijdigheid”

Volgens De Bruyn is er sprake van een CD&V-onderonsje. “Het is niet toevallig dat Peter Bellens en Ludwig Caluwé van CD&V, de verantwoordelijke gedeputeerden voor dit dossier, tot dezelfde partij behoren als Dirk De Kort, die voorzitter is van de raad van bestuur van DIW. Het hele verhaal ruikt naar partijdigheid”, stelt hij.
Toen bekend werd dat de verkoop van de kloostersite uiteindelijk toch gebeurt in een slechte verstandhouding tussen de koper enerzijds en de buurtverenigingen anderzijds protesteerde Groen-provincieraadslid Loes Van Cleemput. “Of u nu – al dan niet verplicht – voor of tegen stemt, ik hoop dat u allemaal eens goed vloekt en bij uzelf denkt ‘wat hebben we dit dossier toch ongelooflijk verkloot’”, stelde ze tijdens het debat over de zaak in de provincieraad. 

Kievitsnest liet na afloop weten dat ze, ondanks dit slechte nieuws, de kop niet laat hangen. “De gang van zaken motiveert ons eens te meer om deze strijd te winnen”, klinkt het. Wie zich wil aansluiten bij het protest of op de hoogte wil blijven van het dossier, kan terecht op de Facebookagina van de actiegroep van het Kievitsnest. 

take down
the paywall
steun ons nu!