Aan de Scheldelaan in Antwerpen werd de stakerspost uiteengespoten
redactie

ABVV deelt prik uit aan regering

In het hele land voert de socialistische vakbond ABVV actie tegen de wet-Peeters. Op een heel aantal plaatsen wordt gestaakt, maar er werden ook een aantal sensibiliseringsacties georganiseerd. De actiedag is tegelijk ook een waarschuwing voor de regering die zich de komende weken over de begroting buigt en nog maar eens dreigt miljarden te halen bij openbare diensten, werknemers en gezinnen.

vrijdag 24 juni 2016 12:42
Spread the lovePiket De Oesterbank Oostende.

Een algemene staking was het niet. Nog niet, want die volgt wellicht in het najaar. Wel een stevige prik. Bij het ABVV wilden ze de regering ook nog eens waarschuwen aan de vooravond van belangrijke begrotingsbesprekingen in de zomer.

Een aantal grote winkels in Gent en Antwerpen ging dicht. In die twee steden werd de staking bij De Lijn ook goed opgevolgd. In Brussel ging het openbaar vervoer zelfs helemaal plat. In een aantal Vlaamse industriële bedrijven werd het werk neergelegd.

In Leopoldsburg voerde het ABVV actie op het Koningin Astridplein. CD&V-voorzitter Wouter Beke kreeg daar ook een delegatie over de vloer.

Net zoals tijdens alle stakingen van de afgelopen decennia had het ABVV een stakerspost geplaatst aan de Scheldelaan in de haven. Maar deze keer dook de politie op met het waterkanon. “Met een enorm machtsvertoon werden de stakers weggespoten. Bruno Verlaeckt (voorzitter van ABVV-Antwerpen, red) ging dan maar op het voetpad staan, maar werd opgepakt”, zegt Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV-Antwerpen. “Ik weet niet wie hierachter zit, Jambon of De Wever, maar dit is een bijzonder drieste actie. Binnen het stakingsrecht is het ons absolute recht om een stakerspost op te stellen. Willen ze dat we net zoals in de VS alleen nog wat rondjes draaien op het voetpad?” Waar de voorzitter van ABVV-Antwerpen wordt vastgehouden, is voorlopig niet duidelijk. “Met onze actie wilden we een schot voor de boeg geven. De regering wil van de luwe zomerperiode gebruikmaken om de wet-Peeters er door te jagen en om nog eens 8 à 9 miljard te gaan halen bij de werknemers en gezinnen”, zegt Schoeters.

In de provincie kwamen grote bedrijven als FN Herstal, Techspace Aero en Arcelor Mittal tot stilstand. In de regio Charleroi wordt de staking goed opgevolgd in verschillende sectoren. Ook bij de RTBF is de staking zichtbaar met een inkrimping van de journaals.

(met dank aan het ABVV voor de foto’s)

take down
the paywall
steun ons nu!