- Daphne R

“Sorry, er was net iemand met wat meer ervaring”

Daphne R. is 24 jaar, heeft twee diploma's en is al maanden op zoek naar werk. Bij sollicitaties stuit ze telkens op hetzelfde probleem, te weinig ervaring. "Maar waar kan ik die ervaring dan opdoen als iedereen er zo over denkt", vraagt ze zich af.

woensdag 22 juni 2016 09:39
Spread the love

Zoals erg veel hoogopgeleide jongeren ben ik reeds meerdere maanden op zoek naar werk. Ik heb twee diploma’s, maar die blijken vaak onbelangrijk als het -voor mij- meest gehate woord van 2016 naar boven komt: ervaring.

Ja, ik heb meerdere stages op mijn cv staan en ben zelfs zo vooruitziend geweest om tweemaal een studentenjob te doen die bij mijn studies past. Maar dit is niet voldoende voor de veeleisende dames en heren werkgevers.

Sollicitatiegesprek

Ik word regelmatig uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en raakte meermaals in de laatste ronde, maar kreeg steeds het antwoord: ‘Sorry, maar er was net iemand met wat meer ervaring. Maar voor de rest heb je het echt heel goed gedaan!’. Vaak krijg ik echter niet eens de kans om mij te verdedigen op een gesprek en word ik met een standaardmail wandelen gestuurd.

‘We zoeken toch echt iemand met iets meer ervaring.’ Je kent me enkel van mijn motivatiebrief en cv, maar toch maak je de conclusie dat er omwille van mijn gebrek aan ervaring te veel druk op mijn schouders zou terecht komen. Misschien ben ik wel de nieuwe Brienne of Tarth? Of misschien in mijn geval eerder de nieuwe -kleine maar dappere- Arya Stark.

Waar kan ik die ervaring dan opdoen als iedereen er zo over denkt? Juist, ik kan nog een stage lopen of ik kan vrijwilliger worden. Dan kan ik flyers uitdelen, barvrouw worden of in het beste geval een job doen volgens mijn capaciteiten maar er uiteraard niet voor betaald worden.

Want na vijf jaar studeren verdien ik uiteraard nog geen loon, want ik heb geen ervaring. Cirkeltje rond. Dus om aan die vaak gevraagde twee jaar ervaring te komen moet ik minstens nog anderhalf jaar gratis werk leveren om dan mee te mogen spelen in de grote wereld van de echte jobs. Het soort waarmee je een dak boven je hoofd en eten kan kopen. Maar heeft flyers uitdelen dan een grote meerwaarde op een cv?

Absurde situatie

Beste dames en heren werkgever, zien jullie niet dat dit een absurde situatie is? Niet alleen wordt het talent van jongeren die niet het geluk hebben om nog financieel ondersteund te worden door hun ouders (want als pas afgestudeerde moet je eerst een jaar werkloos zijn om een uitkering te ontvangen) verspild aan de kassa van de supermarkt. Maar jullie zien duidelijk de meerwaarde van een jonge werkkracht (nog) niet in.

Wij, pas afgestudeerde hoogopgeleiden, zijn niet enkel goedkoop maar ook flexibel, open-minded, leergierig en erg gemotiveerd. Wij zijn nog niet gekneed door een andere werkgever zoals die anderen met hun jaren ervaring. Nee, wij zijn fris van geest en hebben tonnen kennis en vaardigheden die we net opgedaan hebben tijdens onze studies.

Mensen met werkervaring zijn heel waardevol, maar denken jullie ook eens aan de nieuwe generatie? Er wordt geklaagd dat we allemaal langer zullen moeten werken, maar misschien moeten we eens beginnen met de jongeren die willen werken een kans te geven? Dan kunnen we eventueel allemaal een jaartje eerder van ons pensioen genieten.

Daphne R. (24 jaar), werkzoekend sinds januari 2016

Bachelor cultuurmanagement en master communicatiewetenschappen

take down
the paywall
steun ons nu!